ßßß Cookit - przepis na Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsze danie na kolacyjkę :)
Składniki: 25 dag mąki, 1,5 dag drożdży, 5 dag tłuszczu do ciasta, 1/4 l mleka, 2 jajka, 5 dag cukru, olej do smażenia.
Przygotowanie: Mąkę przesiać. Drożdże, 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 szklanki mleka (ciepłego) zmieszać i pozostawić chwilę, aż się ruszy, a potem wlać do mąki. Dodac utarte z cukrem jajka, resztę mleka i ostudzony stopiony tłuszcz. Wybijamy łyżką, aż pokażą się pęcherzyki. Ciasto ma mieć konsystencje śmietany. Zostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na oleju.
Źródło:http://kuchnia-w.blogspot.com/2014/01/racuchy-drozdzowe.html