ßßß
Scroll down for recipe in English
(26 cm okrągła forma do pieczenia z kominem)Składniki na ciasto:8 jajek, oddzielone żółtka od białekszczypta soli1 szklanka mąki, przesianej1 szklanka cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka ekstraktu z wanilii1/2 szklanki rozpuszczonej margaryny lub oleju1/2 szklanki soku z pomarańczysok z 1 cytrynySkładniki na sos truskawkowy:800 g truskawek, bez szypułek i pokrojonych w kostkę2/3 szklanki cukru2 łyżeczki ekstraktu z waniliiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj formę do pieczenia z kominem, jednak nie natłuszczaj jej.W misce miksera dokładnie zmiksuj żółtka, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny, sok z pomarańczy i cukier, do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia i wlej margarynę lub olej i dokładnie zmiksuj.W misce miksera ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Przełóż do masy żółtkowej i całość bardzo dokładnie, jednak delikatnie wymieszaj, po czym przełóż do przygotowanej formy.Włóż do piekarnika i piecz 45-50 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwróć jeszcze gorące do góry nogami i pozostaw w tej pozycji do całkowitego wystudzenia. Następnie przy pomocy ostrego noża „wytnij” ciasto z formy. Ja mam specjalną formę, która bardzo ułatwia mi ten proces (na zdjęciu), jednak można położyć odwróconą formę na kominie np. na butelce lub puszce i efekt będzie taki sam.
W międzyczasie przygotuj sos truskawkowy. W średnim rondelku wymieszaj truskawki z cukrem i ekstraktem z wanilii i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, aż truskawki lekko zmiękną. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.Podaj ciasto pokrojone w plastry polane sosem.Smacznego!
English versionAngel Food Cake with Strawberry Sauce(26 cm tube pan)Ingredients for the cake:8 eggs, yolks and egg whites separatedpinch of salt1 cup flour, sifted1 cup sugar2 teaspoons baking powder1 tablespoon vanilla extract1/2 cup melted margarine or vegetable oil1/2 cup orange juicejuice of 1 lemonIngredients for the strawberry sauce :800 g strawberries, hulled and diced2/3 cup sugar2 teaspoons vanilla extractPreparation:Preheat the oven to 180 oC. Prepare baking pan but don’t grease it.In a stand mixer bowl mix egg yolks, vanilla extract, lemon juice, orange juice and sugar, until dissolved. Next add sifted flour and margarine or oil and mix thoroughly.In the other stand mixer bowl beat on high speed egg whites with pinch of salt until medium-firm peaks. Combine with the yolk mixture, mix gently and pour into ungreased tube pan.Bake in the oven for 45-50 minutes. Remove the cake from the oven and invert the pan on a cooling rack until cool. To remove the cake form the tube pan, run a knife around the inside the edge of the pan and the around the middle tube to loosen the side of cake. Flip the cake over on a cake plate and remove the bottom.In the meantime, prepare the strawberry sauce. In a medium saucepan, combine the strawberries, sugar, and vanilla extract. Cook over medium heat for 10 minutes or until the strawberries have reached the softness that you like. Leave it to cool.Cut the cake into slices and serve with strawberry sauce.Enjoy!

Share the post "World Baking Day i anielskie ciasto z sosem truskawkowym. Dla kogo Ty upieczesz ciasto?"


