ßßß Cookit - przepis na Schab z żurawiną

Schab z żurawiną

nazwa

Wykonanie

03 Kwietnia 2015 Gotowanie ze stylem
Przepis na schab pieczony z dodatkiem suszonej żurawiny z sosem chrzanowym. Bardzo dobra propozycja dania, którą możecie wykorzystać na święta. Świeży chrzan łatwo polubić i na stałe wprowadzić do naszej kuchni. Jeśli nie lubicie jednak tego składnika, możecie po prostu upiec schab według przepisu i spożyć go z innymi ulubionymi dodatkami.
Składniki :
1 kg schabu bez kości
3 łyżki musztardy francuskiej
100 g suszonej żurawiny
1 gałązka świeżej natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Schab opłukać, osuszyć; ostrym nożem nakłuć otwory w kilku miejscach, następnie włożyć w nie suszoną żurawinę.
Resztę żurawiny posiekać na drobno, dodać musztardę francuską, oliwę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, majeranek i wymieszać wszystko razem.
Schab przyprawić solą i pieprzem, następnie obłożyć panierką z suszonej żurawiny i musztardy francuskiej. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać 1 szklanką wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.
Sos chrzanowy:
Na patelni rozgrzać maso, dodać nieco mąki i zrobić zasmażkę (lekko podgrzewać, aby mąka się nie zrumieniła). Powoli dodawać mleko cały czas mieszając. Jak sos zgęstnieje dodać chrzan. Doprawić solą i pieprzem, dodać więcej mleka, aby doprowadzić sos do odpowiedniej konsystencji i wymieszać. Na sam koniec dodać żurawinę.
Kiedy schab delikatnie przestygnie pokroić go w plastry. Następnie zalać sosem chrzanowym.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_schab-z-zurawina.html