Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia włoskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)400 g
makaronu typu pennerigatoni4-5 łyżek
oliwy1 duża
cebula2 ząbki
czosnku4 filety
anchois3-4 łyżeczki
kaparówpieprzkilka listków
bazylii1 puszka
pomidorównajlepiej pokrojonych w kosteczkę1
mozzarella2-3 łyżeczki
oreganoAlla pizzaiola -
makaron z
anchois i
kaparami - sposób przygotowania:
Cebulę i
czosnek drobno siekamy, po czym szklimy na
oliwie na wolnym ogniu. Dodajemy filety
anchois, odcedzone
kapary,
bazylię,
sól i sporo
pieprzu, mieszamy. Po chwili zalewamy
poimidorami i zwiększamy ogień. Gdy sos zacznie wrzeć, ogień zmniejszamy ponownie - sos ma się dusić, a my przystępujemy do gotowania
makaronu i krojenia
mozzarelli w kosteczkę. Ugotowany al dente
makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował, zalewamy sosem, mieszamy, wsypujemy
mozzarellę i stawiamy na ogniu, ciągle mieszamy. Gdy tylko
ser się stopi, zdejmujemy z ognia, posypujemy
oregano i serwujemy.Łatwy sposób na przygotowanie sytego
makaronu z
pieczarkamiPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu