ßßß Cookit - przepis na Alla pizzaiola - makaron z anchois i kaparami

Alla pizzaiola - makaron z anchois i kaparami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia włoska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (5 głosów)
400 g makaronu typu penne
rigatoni
4-5 łyżek oliwy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 filety anchois
3-4 łyżeczki kaparów
pieprz
kilka listków bazylii
1 puszka pomidorów
najlepiej pokrojonych w kosteczkę
1 mozzarella
2-3 łyżeczki oregano
Alla pizzaiola - makaron z anchois i kaparami - sposób przygotowania: Cebulę i czosnek drobno siekamy, po czym szklimy na oliwie na wolnym ogniu. Dodajemy filety anchois, odcedzone kapary, bazylię, sól i sporo pieprzu, mieszamy. Po chwili zalewamy poimidorami i zwiększamy ogień. Gdy sos zacznie wrzeć, ogień zmniejszamy ponownie - sos ma się dusić, a my przystępujemy do gotowania makaronu i krojenia mozzarelli w kosteczkę. Ugotowany al dente makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował, zalewamy sosem, mieszamy, wsypujemy mozzarellę i stawiamy na ogniu, ciągle mieszamy. Gdy tylko ser się stopi, zdejmujemy z ognia, posypujemy oregano i serwujemy.
Łatwy sposób na przygotowanie sytego makaronu z pieczarkami
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5500889/alla pizzaiola makaron z anchois i kaparami/p