Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Zosia WinawerCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (11 głosów)1/2 l
mleka 3-proc.1/2 l
śmietanki 22-proc.2
laski wanilii9
żółtek180 g
cukru10 g
brązowego cukruKrem
waniliowy - Brule - sposób przygotowania:
Mleko i
śmietankę zagotowujemy z
wanilią i odstawiamy na pół godziny. Wyjmujemy
wanilię, a z niej ziarenka, które z powrotem wrzucamy do
mleka. Piekarnik nastawiamy na 180 st.C. W dużej misce miksujemy
żółtka z
cukrem, dodajemy
mleko ze
śmietanką, znowu miksujemy. Rozlewamy do miseczek do zapiekania. Do żaroodpornego naczynia nalewamy trochę
wody i wstawiamy do niego miseczki z kremem. Wszystko razem wkładamy do piekarnika na 45 minut. Gdy krem przestygnie, wstawiamy miseczki na co najmniej 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy krem
brązowym cukrem i wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika na 2 minuty pod górny ogień, tak by z wierzchu zrobiła się przyrumieniona skórka (brele), a w środku krem pozostał chłodny.Jak uzyskać aromat z laski wanilii?Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu