ßßß Cookit - przepis na Krem waniliowy - Brule

Krem waniliowy - Brule

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Zosia Winawer
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (11 głosów)
1/2 l mleka 3-proc.
1/2 l śmietanki 22-proc.
2 laski wanilii
9 żółtek
180 g cukru
10 g brązowego cukru
Krem waniliowy - Brule - sposób przygotowania: Mleko i śmietankę zagotowujemy z wanilią i odstawiamy na pół godziny. Wyjmujemy wanilię, a z niej ziarenka, które z powrotem wrzucamy do mleka. Piekarnik nastawiamy na 180 st.C. W dużej misce miksujemy żółtka z cukrem, dodajemy mleko ze śmietanką, znowu miksujemy. Rozlewamy do miseczek do zapiekania. Do żaroodpornego naczynia nalewamy trochę wody i wstawiamy do niego miseczki z kremem. Wszystko razem wkładamy do piekarnika na 45 minut. Gdy krem przestygnie, wstawiamy miseczki na co najmniej 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy krem brązowym cukrem i wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika na 2 minuty pod górny ogień, tak by z wierzchu zrobiła się przyrumieniona skórka (brele), a w środku krem pozostał chłodny.
Jak uzyskać aromat z laski wanilii?
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5408467/krem waniliowy brule/p