Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor David Lebovitz
Fot. M&K Duklas / duklas.plPoziom trudności: średnieRegion: inne
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Na 750 ml
lodów:90-125 ml dobrego
miodu115 g
sera roquefort lub innego z niebieską pleśnią250 ml tłustego
mleka4 duże
żółtka250 ml 36%
śmietankiLody z
roqueforta i
miodu - sposób przygotowania: Podgrzewamy
miód w małym rondelku, odstawiamy.
Ser kruszymy do większej miski. W rondelku podgrzewamy
mleko. W oddzielnej miseczce roztrzepujemy
żółtka i zaparzamy gorącym
mlekiem, wlewając je powoli i stale mieszając. Powstałą masę z powrotem przelewamy do rondelka, podgrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając plastikową szpatułką i uważając, aby nie przywierała do dna. Kiedy zgęstnieje i zacznie oblepiać szpatułkę, zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito do miski z
serem. Mieszamy, aż większość
sera się stopi (trochę
serowych kawałeczków może pozostać, gotowe
lody będą miały ciekawszą konsystencję). Łączymy ze
śmietanką i
miodem, a
potem wstawiamy miskę do większego naczynia z
lodem, całkowicie studzimy, następnie wstawiamy do lodówki. Gdy masa będzie zupełnie zimna, zamrażamy ją w maszynce do
lodów [kto nie ma maszynki, może wstawić
lody do zamrażalnika i mrozić, mieszając co 20 minut - red.]. Z czym podać?* można skropić podgrzanym
miodem i posypać uprażonymi pekanami lub
orzechami włoskimi.* dobrym dodatkiem będą pieczone
gruszki, znakomicie pasujące smakiem do
sera pleśniowego.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu