ßßß Cookit - przepis na Lody z roqueforta i miodu

Lody z roqueforta i miodu

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor David Lebovitz
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Poziom trudności: średnie
Region: inne
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Na 750 ml lodów:
90-125 ml dobrego miodu
115 g sera roquefort lub innego z niebieską pleśnią
250 ml tłustego mleka
4 duże żółtka
250 ml 36% śmietanki
Lody z roqueforta i miodu - sposób przygotowania: Podgrzewamy miód w małym rondelku, odstawiamy. Ser kruszymy do większej miski. W rondelku podgrzewamy mleko. W oddzielnej miseczce roztrzepujemy żółtka i zaparzamy gorącym mlekiem, wlewając je powoli i stale mieszając. Powstałą masę z powrotem przelewamy do rondelka, podgrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając plastikową szpatułką i uważając, aby nie przywierała do dna. Kiedy zgęstnieje i zacznie oblepiać szpatułkę, zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito do miski z serem. Mieszamy, aż większość sera się stopi (trochę serowych kawałeczków może pozostać, gotowe lody będą miały ciekawszą konsystencję). Łączymy ze śmietanką i miodem, a potem wstawiamy miskę do większego naczynia z lodem, całkowicie studzimy, następnie wstawiamy do lodówki. Gdy masa będzie zupełnie zimna, zamrażamy ją w maszynce do lodów [kto nie ma maszynki, może wstawić lody do zamrażalnika i mrozić, mieszając co 20 minut - red.]. Z czym podać?* można skropić podgrzanym miodem i posypać uprażonymi pekanami lub orzechami włoskimi.* dobrym dodatkiem będą pieczone gruszki, znakomicie pasujące smakiem do sera pleśniowego.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940267/lody z roqueforta i miodu/p