Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia południowoamerykańskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)2 szklanki
mleka kokosowego2 szklanki pełnego
mleka (lub
śmietany kremówki)
cukier do smaku6
jajekKarmel:2-3 łyżki
cukrugorąca
wodaFlan
kokosowy z fantazyjnym przybraniem - sposób przygotowania: Przygotuj karmel: wsyp
cukier na rozgrzaną patelnię, rozpuść, mieszając, a następnie rozprowadź niewielką ilością
wody. Płynny karmel wlej na dno żaroodpornych foremek, odstaw, aby zastygł.
Mleko kokosowe zagotuj z
mlekiem zwykłym i odrobiną
cukru. Ubij trzepaczką
jajka. Powoli, ciągle ubijając trzepaczką, wlewaj do
jajek gorące
mleko. Masę przecedź przez sitko i wlej do foremek na warstwę karmelu. Foremki przykryj folią aluminiową, ustaw na blasze z
wodą i piecz około 15 minut w temp. 150°C. Po upieczeniu ostrożnie odetnij krem nożem od brzegów foremek, odwróć dnem do góry i wyłóż na talerzykiPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu