ßßß Cookit - przepis na Caponata czyli duszone warzywa śródziemnomorskie

Caponata czyli duszone warzywa śródziemnomorskie

nazwa

Wykonanie

1 cukinia
1 papryka czerwona
4 ząbki czosnku
garść pomidorków daktylowych czerwonych
liście pietruszki ">natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
2 łyżeczki suszonego oregano
opcjonalnie pesto domowej roboty z pietruszki (rewelacyjny dodatek!)
sól
pieprz do smaku
Caponata czyli duszone warzywa śródziemnomorskie - sposób przygotowania: - Na oliwie z oliwek extra vergine podsmażamy ząbki czosnku pokrojone na plasterki, gdy zacznie pachnieć, dodajemy umytą i osuszoną, pokrojoną na ćwiartki, a następnie w plasterki cukinię, oraz paprykę umytą, osuszoną, oczyszczoną z gniazd nasiennych pokrojoną w grubą kostkę. Dusimy, aż warzywa zmiękną.
- Następnie dodajemy umyte, osuszone, pokrojone w grube plastry pomidorki daktylowe razem z ich sokiem, dodajemy oregano i przyprawiamy, mieszamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy posiekane listki natki, gasimy płomień.
Moja rada:
Idealnym dodatkiem jest pesto z pietruszki domowej roboty. Allora, buon appetito! Jeszcze jedno: użyłam pomidorków daktylowych, bo są niezwykle smaczne i takie słodkie, Wy możecie zastąpić je pomidorkami pelati czy malinowymi. Ważne, aby były naprawdę smaczne i dojrzałe, pasują także pomidorki truskawkowe.
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-19483637/caponata czyli duszone warzywa srodziemnomorskie/p