Wykonanie
1
cukinia1
papryka czerwona4 ząbki
czosnkugarść
pomidorków daktylowych czerwonych
liście pietruszki ">natki
pietruszki2 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine2 łyżeczki
suszonego oreganoopcjonalnie pesto domowej roboty z
pietruszki (rewelacyjny dodatek!)
sólpieprz do smakuCaponata czyli duszone warzywa śródziemnomorskie - sposób przygotowania: - Na
oliwie z oliwek extra vergine podsmażamy ząbki
czosnku pokrojone na plasterki, gdy zacznie pachnieć, dodajemy umytą i osuszoną, pokrojoną na ćwiartki, a następnie w plasterki
cukinię, oraz
paprykę umytą, osuszoną, oczyszczoną z gniazd nasiennych pokrojoną w grubą kostkę. Dusimy, aż warzywa zmiękną.- Następnie dodajemy umyte, osuszone, pokrojone w grube plastry
pomidorki daktylowe razem z ich
sokiem, dodajemy
oregano i przyprawiamy, mieszamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy posiekane listki
natki, gasimy płomień.Moja rada:Idealnym dodatkiem jest pesto z
pietruszki domowej roboty. Allora,
buon appetito! Jeszcze jedno: użyłam
pomidorków daktylowych, bo są niezwykle smaczne i takie słodkie, Wy możecie zastąpić je
pomidorkami pelati czy malinowymi. Ważne, aby były naprawdę smaczne i dojrzałe, pasują także
pomidorki truskawkowe.