ßßß
AGATA JAKUBOWSKACzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia hiszpańskaIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Tortilla hiszpańska - składniki:cebulaoliwa do smażenia2 pomidory6 jajeksólpieprzpuszka tuńczyka w sosie własnymTortilla hiszpańska - sposób przygotowania: Posiekaną cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie. Po kilku minutach dodajemy sparzone, obrane ze skórek i pokrojone pomidory. Smażymy 10-15 minut, odstawiamy. Wbijamy jajka do miski, doprawiamy solą i pieprzem, ubijamy. Dodajemy tuńczyka i podsmażone pomidory z cebulą. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy, wlewamy masę na patelnię, pilnując, by pokryła ją równomiernie. Smażymy do momentu, aż spodnia warstwa się zrumieni. Wówczas odwracamy i smażymy z drugiej strony.QuesadillaChociaż nazwa quesadilla wywodzi się od słowa queso, czyli ser, to używanie do niej sera nie jest obowiązkowe - nadzienia mogą być przeróżne. Najważniejsze jest jednak to, w co quesadilla jest opakowana, czyli tortilla [czyt.: tortija]. Nie należy mylić tortilli meksykańskiej z tortillą hiszpańską, pełne różnorodnych dodatków. Oprócz tuńczyka, możesz dodać do nich ulubione wędliny, czy mięso, albo po prostu same warzywa. Tortillę podawaj np. z sałatą polaną sosem winegret. Tortilla hiszpańska cebula oliwa do smażenia 2 pomidory 6 jajek sól pieprz puszka tuńczyka w sosie własnym Posiekaną