Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor gatita13
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia chińskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)1
brokuł podzielony na różyczki1 łyżka
oleju arachidowego1 łyżeczka drobno posiekanego
imbiru1 drobno posiekana
papryczka chili500 g
wieprzowiny (u mnie
schab)2 łyżki
mąki kukurydzianejćwierć szklanki jasnego
sosu sojowegoćwierć szklanki
bulionu1 lub 2 łyżeczki
mąki kukurydzianej do sosu1 łyżka
cukrumakaron ryżowy lub
chińskiWieprzowina smażona z
brokułami - sposób przygotowania:
Brokuły blanszujemy (zalewamy wrzątkiem) przez minutę, odcedzamy na sitku.
Mięso kroimy w centymetrowe plastry, a następnie w podłużne paski. Przyprawiamy
solą i
pieprzem, obtaczamy w
mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym
oleju, aż się przyrumieni. Dodajemy
czosnek,
imbir i papryczkę, smażymy 2 minuty. Na patelnię wrzucamy
brokuły i smażymy przez 30 sekund.
Bulion mieszamy z
sosem sojowym,
cukrem i 2 łyżeczkami
mąki kukurydzianej. Zalewamy nim
mięso i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje. Jeśli sos będzie za gęsty, dodajemy troszkę
bulionu. Podajemy z
makaronem lub
ryżem.Pieczona
wieprzowinaPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu