ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina smażona z brokułami

Wieprzowina smażona z brokułami

nazwa

Wykonanie

W przerwie pomiędzy wielkanocnymi daniami na chwile przeniosłam się do Chin, a to za przyczyną akcji zorganizowanej przez Darię pod tytułem Wspólne gotowanie z Formułą - Chiny . Oto pyszne, proste, aromatyczne i bardzo szybkie danie obiadowe inspirowane Grand Prix Chin.
Inspiracja Filozofia smaku .
Składniki:
1 brokuł podzielony na różyczki
1 łyżka oleju arachidowego
1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
1 drobno posiekana papryczka chili
500 g wieprzowiny (u mnie schab)
2 łyżki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
1/4 szklanki bulionu
1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej do sosu
1 łyżka cukru
makaron ryżowy lub chiński
Wykonanie:
Brokuły blanszujemy (zalewamy wrzątkiem) przez minutę, odcedzamy na sitku.
Mięso kroimy w centymetrowe plastry, a następnie w podłużne paski. Przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się przyrumieni. Dodajemy czosnek, imbir i papryczkę, smażymy 2 minuty. Na patelnię wrzucamy brokuły i smażymy przez 30 sekund. Bulion mieszamy z sosem sojowym, cukrem i 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej. Zalewamy nim mięso i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje. Jeśli sos będzie za gęsty dodajemy troszkę bulionu.
Podajemy makaronem lub ryżem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/04/wieprzowina-smazona-z-brokuami.html