Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Agata BaranowskaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)1/2 kg polędwicy wieprzowej lub schabu1/2 kg brokułów (mogą być mrożone)1/2 l bulionu lub wody1 łyżka sosu sojowego1.5 łyżki mąki ziemniaczanej3 dymki2 łyżki ziaren sezamu1 ostra papryczka1 ząbek czosnkuolej do smażeniaWieprzowina z sezamem i brokułami - sposób przygotowania: Mąkę ziemniaczaną mieszamy dokładnie z bulionem i sosem sojowym i dodajemy poszatkowane cebulki razem ze szczypiorem. Mięso kroimy w kostkę (2 - 3 cm). Rozgrzewamy olej w woku lub dużej patelni i smażymy mięso z rozgniecionym czosnkiem 3 - 4 minuty, ciągle mieszając. Mięso wyjmujemy.Do woka wkładamy podzielone na różyczki brokuły (mrożone trzeba najpierw rozmrozić), zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu i pod przykryciem 7 - 8 minut. Wkładamy z powrotem mięso, pokrojoną w paski papryczkę i podgrzewamy razem, cały czas mieszając.Przed podaniem posypujemy uprażonym na patelni, bez tłuszczu, sezamem. Podajemy z ryżem.Pieczona wieprzowinaPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu