ßßß Cookit - przepis na Lawendowy creme brulée

Lawendowy creme brulée

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Aneta Kosiba
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
3 żółtka
250 ml śmietany kremówki 30 proc.
50 g cukru białego
90 ml mleka
2 łyżki lawendy świeżej lub suszonej
4 łyżki cukru trzcinowego
Lawendowy creme brulée - sposób przygotowania: W misce utrzyj żółtka z cukrem, dodaj śmietanę i wymieszaj. W rondelku zagotuj mleko, zdejmij z ognia, dodaj łyżkę lawendy i mocz przez 10 minut. Po tym czasie odcedź lawendę, a mleko dodaj do żółtek i wymieszaj. Masę przełóż do kokilek, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 110 st. i piecz godzinę. Gdy krem ostygnie, wstaw kokilki do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem skarmelizuj wierzch deseru: posyp trzcinowym cukrem i wstaw do rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grill. Poczekaj, aż cukier się zarumieni i skarmelizuje. Alternatywnie możesz użyć specjalnej opalarki do creme brulée. Na koniec posyp lawendą. Rady: Do creme brulée używaj dobrej jakości śmietanki. Przed włożeniem kremu do foremek na ich dnie możesz ułożyć drobne owoce, np. jagody, maliny. Do karmelizowania kremu najlepiej sprawdzi się specjalna opalarka dostępna w sklepach z gospodarstwem domowym.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/163093894/lawendowy creme brulée/p