Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Aneta KosibaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)3
żółtka250 ml
śmietany kremówki 30 proc.50 g
cukru białego90 ml
mleka2 łyżki lawendy świeżej lub suszonej4 łyżki
cukru trzcinowegoLawendowy creme brulée - sposób przygotowania: W misce utrzyj
żółtka z
cukrem, dodaj
śmietanę i wymieszaj. W rondelku zagotuj
mleko, zdejmij z ognia, dodaj łyżkę lawendy i mocz przez 10 minut. Po tym czasie odcedź lawendę, a
mleko dodaj do
żółtek i wymieszaj. Masę przełóż do kokilek, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 110 st. i piecz godzinę. Gdy krem ostygnie, wstaw kokilki do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem skarmelizuj wierzch deseru: posyp
trzcinowym cukrem i wstaw do rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grill. Poczekaj, aż
cukier się zarumieni i skarmelizuje. Alternatywnie możesz użyć specjalnej opalarki do creme brulée. Na koniec posyp lawendą. Rady: Do creme brulée używaj dobrej jakości
śmietanki. Przed włożeniem kremu do foremek na ich dnie możesz ułożyć drobne
owoce, np.
jagody,
maliny. Do karmelizowania kremu najlepiej sprawdzi się specjalna opalarka dostępna w sklepach z gospodarstwem domowym.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu