Wykonanie
Spędzamy weekend u syna w Sztokholmie . Pogoda jest okropna, cały czas pada, wieje mocno, naprawdę ciężko wystawić nos za okno! W nocy przeszedł pierwszy, jesienny sztorm na Szwecją…Nastawiliśmy się więc na typowe, domowe spędzenie czasu w kuchni i przy
stole. Moje dziecko zatęskniło za mamusiną kuchnią, więc ugotowałam pyszny obiad i upiekłam ciasto do
kawy. Lisa, dziewczyna syna pracowała do piątej. Była szczęśliwa, że w domu czekał na nią obiad i coś niecoś do
kawy.
Tarta gruszkowa z
migdałami to typowe ciasto dla tej
pory roku.
Tarta z
owocami i
migdałami smakuje cudownie na ciepło z
lodami lub zimno z
waniliowym sosem.
Tarta gruszkowa z
migdałamiSkładniki:okrągła forma o średnicy 30 cmSpód do tarty225 g
mąki180 g
masła zimnego90 g
cukruotarta skórka z jednej
cytryny1 duże
jajkoszczypta
soliNadzienie do tarty150 g
cukru75 g
masła, miękkiego3
jajka240 g zmielonych
migdałów1 łyżeczka
waniliowego ekstraktuszczypta
soli5
gruszek średniej wiekościPosiekaj zimne
masło z
mąką,
cukrem i otartą
skórką z cytryny. Kiedy już powstanie kruszonka dodaj
jajko i zagnieć delikatnie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Nakłuj dno widelcem i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Podpiecz spód przez 10 minut.Zmiksuj
masło z
cukrem i
solą. Dodaj po jednym
jajku i
waniliowy ekstakt, miksuj
między kolejno dodawanymi
jajkami. Na koniec dodaj
migdały i zamieszaj łyżką. Wyłóż masę na podpieczony spód. Obierz
gruszki, przekrój na pół i usuń gniazda z nasionami. Ułóż
gruszki na na migdałowj
masie i lekko je dociśnij. Włóż tartę do nagrzanego piekarnika, zmniejsz temperatuę do 160ºC i piecz ciasto przez około 45 minut. Upieczone ciasto powinno być na wierzchu rumiane. Wyjmij z piearnika i ostudź lub podaj na ciepło do
lodów.Polecane przepisyCrumble z
malinami i
mascarponeKruche ciasto z
owocamiGalette z
rabarbaremTarta kruszonkowa z
gruszkami i
rabarbaremTarta ze
śliwkami i marcepanem