Wykonanie
Dzisiaj pierwszy adwent. Właśnie zapaliliśmy pierwszą świeczkę i popijamy
kawkę, do której upiekłam
szafranowe bułeczki z
rumem .
Szafran,
rum,
rodzynki i prażone
migdały… tak, już świątecznie!
Szafranowe bułeczki to nieodzowny wypiek świąt Bożego Narodzenia w Szwecji. Na szwedzkich blogach roi się od przeróżnych
szafranowych wypieków, ale bułeczki czy
szafranowe wieńce zdecydowanie dominują.
Składniki: na 30
szafranowych bułeczek50 g
drożdży, świeże100 g
masła,550 ml
mleka1 g
szafranu, zmielonego200 g
twarogu, z wiaderka150 ml
cukruszczypta
soli1 kg
mąki pszennej, 2 łyżki odsyp do podsypaniaNadzienie250 ml uprażonych
migdałów250 ml
rodzynek150 g
masła, miękkiego300 ml
cukru50 ml
rumuDodatkowo do posmarowania1
jajko1 łyżka
mlekaWykonanie:Rozpuścić
masło z
szafranem. Dodaj
mleko i
cukier. Gdy mieszanka osiągnie temperaturę 37ºC rozpuść w niej pokruszone
drożdże.Umieścić w misce
mąkę, a następnie mokre składniki. Wyrabiaj elastyczne ciasta przez 5 minut, następnie dodaj
sól. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez 10 minut, przykryj ściereczką lub folią i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłym miejscu.Pokrój
migdały w plasterki, a
rodzynki zalej
rumem na 15 minut. Utrzyj
masło z
cukrem, dodaj
migdały i
rodzynki.Wyjmij ciasto na posypaną
mąką stolnicę i rozwałkuj w prostokąt. Na połowę ciasta wyłóż nadzienie, a następnie przykryj drugą połowę. Zroluj, a następnie rozwałkuj w prostokąt.Pokrój ciasto w paski o grubości 2 cm i uformuj plecioną bułeczkę. Ułóż
szafranowe bułeczki w papierowych papilotkach i pozostaw do wyorśnięcia na 20 minut. Posmaruj rozmąconym w
mleku jajkiem i piecz na 225 °C (termoobieg) przez 12 minut.
Polecane przepisy
Szafranowy wieniec
drożdżowyKruche
ciasteczka szafranoweCiasto
czekoladowo szafranoweSzafranowe scones z
zurawina