ßßß Cookit - przepis na Szafranowe bułeczki z rumem

Szafranowe bułeczki z rumem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj pierwszy adwent. Właśnie zapaliliśmy pierwszą świeczkę i popijamy kawkę, do której upiekłam szafranowe bułeczki z rumem . Szafran, rum, rodzynki i prażone migdały… tak, już świątecznie!
Szafranowe bułeczki to nieodzowny wypiek świąt Bożego Narodzenia w Szwecji. Na szwedzkich blogach roi się od przeróżnych szafranowych wypieków, ale bułeczki czy szafranowe wieńce zdecydowanie dominują.
Składniki: na 30 szafranowych bułeczek
50 g drożdży, świeże
100 g masła,
550 ml mleka
1 g szafranu, zmielonego
200 g twarogu, z wiaderka
150 ml cukru
szczypta soli
1 kg mąki pszennej, 2 łyżki odsyp do podsypania
Nadzienie
250 ml uprażonych migdałów
250 ml rodzynek
150 g masła, miękkiego
300 ml cukru
50 ml rumu
Dodatkowo do posmarowania
1 jajko
1 łyżka mleka
Wykonanie:
Rozpuścić masło z szafranem. Dodaj mleko i cukier. Gdy mieszanka osiągnie temperaturę 37ºC rozpuść w niej pokruszone drożdże.
Umieścić w misce mąkę, a następnie mokre składniki. Wyrabiaj elastyczne ciasta przez 5 minut, następnie dodaj sól. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez 10 minut, przykryj ściereczką lub folią i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłym miejscu.
Pokrój migdały w plasterki, a rodzynki zalej rumem na 15 minut. Utrzyj masło z cukrem, dodaj migdały i rodzynki.
Wyjmij ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj w prostokąt. Na połowę ciasta wyłóż nadzienie, a następnie przykryj drugą połowę. Zroluj, a następnie rozwałkuj w prostokąt.
Pokrój ciasto w paski o grubości 2 cm i uformuj plecioną bułeczkę. Ułóż szafranowe bułeczki w papierowych papilotkach i pozostaw do wyorśnięcia na 20 minut. Posmaruj rozmąconym w mleku jajkiem i piecz na 225 °C (termoobieg) przez 12 minut.
Polecane przepisy
Szafranowy wieniec drożdżowy
Kruche ciasteczka szafranowe
Ciasto czekoladowo szafranowe
Szafranowe scones z zurawina
Źródło:http://codojedzenia.pl/szafranowe-buleczki-z-rumem