Wykonanie
Przesmaczne, pyszyste i lekko słodkie bułeczki, które dzięki dodatkowi
twarożku dłużej zachowują świeżość. Można do nich wykorzystać
twarożek już zmielony przeznaczony na serniki, jak również quark lub
ricottę. Najczęściej przygotowuję je bez
szafranu (dzieci nie przepadają za tą
przyprawą ;-). Polecam!Składniki na 30
bułek:100 g
masła, roztopionego i lekko przestudzonego500 ml
mleka35 g świeżych
drożdży lub 17 g suchych
drożdży250 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie1 g
szafranu150 g drobnego
cukru wo wypieków1/2 łyżeczki
soliokoło 1,1 kg
mąki pszennejUwaga: w składzie bułeczek nie ma
jajek.Dodatkowo do posmarowania przed pieczeniem:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka*
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po wyrośnięciu ciasto raz jeszcze krótko zagnieść i uformować bułeczki. Ułożyć obok siebie (około 5 mm) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, blisko lecz nie ściśle (powinny się zetknąć podczas pieczenia). Nakryć bułeczki lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 40 minut.Posmarować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
mleka i piec około 20 - 22 minuty w temperaturze 200ºC. Wystudzić na kratce i porozdzielać.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki** umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.* Można pominąć, jeśli przepis ma być bezjajeczny.** Tylko w przypadku zmniejszenia ilości składników o połowę; z całości przepisu nie zmieszczą się do maszyny.Smacznego :-).
Z przepisu Icy Provkok.