Wykonanie
Brioszki czyli francuskie maślane bułeczki z małą ilością
cukru. Ciasto po wyrośnięciu trzeba włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin, ja trzymałam je przez noc. Bułeczki wyszły bardzo fajnie, mój synek zjadł kilka jeszcze ciepłych na śniadanie.Składniki:500 g
mąki pszennej30 g
drożdży2 łyżeczki
cukru6 łyżek
mleka200 g
masła4
jajka½ łyżeczki
soliWykonanie:Zrobić zaczyn: wymieszać ze sobą ciepłe
mleko,
drożdże,
cukier i 2 łyżki
mąki (tak żeby
drożdże się rozpuściły w
mleku), odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.Do zaczynu dodać resztę
mąki,
sól, trochę
masła i
jajko. Ciasto wyrobić dodając po trochu resztę
masła i
jajka. Ciasto wyrobić, można dodać jeszcze trochę
mąki ale ciasto powinno być w miarę rzadkie.Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce żeby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz je szybko zagnieść i włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin.Po wyciągnięciu ciasta z lodówki zostawić je w ciepłym miejscu na około godzinę. Następnie uformować gruby wałek i podzielić ciasto na 16 części.Z każdej części ciasta oderwać mały kawałek, z obu części uformować kulki, w większej zrobić wgłębienie i przykleić w nim mniejszą kulkę. Tak uformowane bułeczki układać obok siebie w keksówce. Brioszki można również piec osobno.Odstawić ciasto w ciepłe miejsce żeby jeszcze raz wyrosło a następnie piec w temperaturze 180 o C przez około 40 minut.