ßßß Cookit - przepis na Brioszka (brioche)

Brioszka (brioche)

nazwa

Wykonanie

Brioszki czyli francuskie maślane bułeczki z małą ilością cukru. Ciasto po wyrośnięciu trzeba włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin, ja trzymałam je przez noc. Bułeczki wyszły bardzo fajnie, mój synek zjadł kilka jeszcze ciepłych na śniadanie.
Składniki:
500 g mąki pszennej
30 g drożdży
2 łyżeczki cukru
6 łyżek mleka
200 g masła
4 jajka
½ łyżeczki soli
Wykonanie:
Zrobić zaczyn: wymieszać ze sobą ciepłe mleko, drożdże, cukier i 2 łyżki mąki (tak żeby drożdże się rozpuściły w mleku), odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
Do zaczynu dodać resztę mąki, sól, trochę masła i jajko. Ciasto wyrobić dodając po trochu resztę masła i jajka. Ciasto wyrobić, można dodać jeszcze trochę mąki ale ciasto powinno być w miarę rzadkie.
Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce żeby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz je szybko zagnieść i włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki zostawić je w ciepłym miejscu na około godzinę. Następnie uformować gruby wałek i podzielić ciasto na 16 części.
Z każdej części ciasta oderwać mały kawałek, z obu części uformować kulki, w większej zrobić wgłębienie i przykleić w nim mniejszą kulkę. Tak uformowane bułeczki układać obok siebie w keksówce. Brioszki można również piec osobno.
Odstawić ciasto w ciepłe miejsce żeby jeszcze raz wyrosło a następnie piec w temperaturze 180 o C przez około 40 minut.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/10/brioszka-brioche.html