Wykonanie
10 dag
masła½ l
mlekaszczypta pręcików
szafranu5 dag
drożdży25 dag
twarogu5 dag
cukru, jeżeli mają być słodkie to 10dag75 dag
mąki pszennej½ łyżeczki
soli1
jajko do posmarowania
Masło rozpuścić, wlać
mleko, wrzucić
szafran i podgrzać trochę, około 40stop. Dodaćpozostałe składniki i dobrze wyrobić w" robocie". Pozostawić aby wyrosło, około 1 godziny. Ciasto bardzo wyrasta.Następnie formować cienkie wałeczki i zaplatać w warkoczyki, ślimaczki, małe kołacze i co tam komu w duszy gra. Przepędzlować
jajkiem i do piekarnika nagrzanego do 170-180stop., piec około20min.Śniadanko wielkanocne z takimi bułeczkami będzie bardzo wykwintne, ale polecam również na posiłki poświąteczne.Alleluja!