Wykonanie
Naleśnik z piekarnika to danie szwedzkiej kuchni, które Szwedzi jedzą na słodko ze
smażonym boczkiem i
konfiturą z
borówki brusznicy lub na słodko z
bitą śmietaną i jakimś
dżemikiem czy wyżej wymienioną
konfiturą.Lubię to danie, bo jest szybsze w wykonaniu niż tradycyjne naleśniki . Dzisiaj proponuję naleśnik z piekarnika luksusowy z dodadtkiem najdroższej
przyprawy na świecie czyli
szafranem. Wiecie, że mam słabość do
szafranu, a bliżej świąt używam go coraz częściej. Piękny, żółciutki naleśnik podałam z
bitą śmietaną i
konfiturą z
borówki, z której zapasów wciąż korzystam. Zapraszam na przepis poniżej
Naleśnik z piekarnika po szwedzkuSkładniki:głęboka brytfanka z piekarnika na 4 porcje130 g
mąki pszennej600 ml
mleka2 łyżki
cukru50 g
migdałów,
płatków lub pokrojonych w słupki4
jajka1 opakowanie
szafranu, zmielonego½ łyżeczki
soli3 łyżki stopionego
masłaDodatkowo
bita śmietanakonfitura owocowa lub świeże
owoceNastaw piekarnik na 225ºC. Zmiksuj
mąkę z połową
mleka,
solą,
cukrem i
szafranem, po czym dodaj resztę
mleka i
jajka i zmiksuj raz. Wylej roztopione
masło na brytfankę i rozsmaruj, posmaruj również brzegi. Wylej masę naleśnikową, posyp
migdałami i piecz naleśnik 20 – 25 minut.UwagiDo pieczenia naleśnika użyłam formy 30 cm x 35 cm. Naleśnik wyrósł po brzegi. Polecam więc upiec w głebokiej brytfance, takiej od piekarnika. Naleśnik wyrasta wysoko ale po wyjęciu z piekarnika lekko opada…taka jego natura.Polecane przepisyNaleśniki z
batatówCrêpes z cynamonowymi
jabłkami i
żurawinąSyryjskie naleśniki nadziewane
twarogiemGofry z nutellą i kremem
cappuccinoPlacuszki z chia na białkach