Wykonanie
Otwieram sezon na
dynię na co do jedzenia! Kupiłam piękną
dynię, która nazywa się Crown Prince,
dynia niebieska zielona o bardzo twardej skórze. Nieźle musiałam się namęczyć aby ją rozkroić. Jak dotąd jeszcze nie próbowałam tego gatunku dyni. Wydawałoby się, że każda
dynia smakuje podobnie, a jednak nie. Ta
dynia ma piękny, złoto
pomarańczowy miąż, który w smaku jest słodki.
Tego typu
dynia nie należy do olbrzymów, Moja ważyła jakieś 3 kilogramy. Wykorzystałam ją w kilku przepisach, a jednym z nich jest ciasto
dyniowo ananasowe. Ciasto
dyniowe ma wspaniały kolor i jest zawsze bardzo wilgotne. Można je przyrządzić z surowej dyni jak również z
dyniowego puree. Jeśli już robię
dyniowe puree to zazwyczaj piekę
dynię i przeciskam przez praskę do
ziemniaków.
Dyniowe puree zrobione w ten sposób jest gęste i ma bardziej wyrazisty smak w porównaniu do puree przyrządzonego z gotowanej dyni.Do dzisiejszego
dyniowego ciasta wykorzystałam
surową dynię. Dodałam porcję
ananasa. Zrobiłam również
orzechową kruszonkę tosca .
Składniki:prostokątna foremka 18 cm x 25 cm200 g
pszennej mąki150 g
cukru1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu1 łyżeczka
proszku do pieczenia200 g
ananas, pokrojonego w kostkęszczypta
soli2
jajka200 g surowej dyni, startej na tarce o małych oczkach150 ml
olejuKruszonka tosca100 g różnych
orzechów i
migdałów50 g
kokosowych chipsów100 g
masła90 g jasnego muscovado2 łyżki
mąki2 łyżki
śmietanki lub
mlekaNastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (uwaga! każdy piekarnik działa inaczej). Przygotuj dwie miski. W jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej mokre.
Potem połącz w jedną całość za pomocą łyżki lub szpatułki. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Przygotuj kruszonkę tosca. W rondelku rozpuść
masło, po czym dodaj
mąkę wymieszaną z
cukrem i
śmietankę. Zagotuj, dodaj
orzechy i część
kokosowych chipsów. Rozprowadź tosca na powierzchni ciasta. Posyp resztą
kokosowych chipsów. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut.
Polecane przepisyKrajanka
dyniowo czekoladowa i przepis miesiącaZupa z
dynią,
jarmużem i pistouUcierane ciasto
jogurtowe z
czarnymi porzeczkamiNiedzielne ciasto do
kawy