ßßß Cookit - przepis na Muffinki z jagodami i migdałową kruszonką

Muffinki z jagodami i migdałową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Wycieczka za miasto.... kosz z prowiantem zapakowany, a w nim również
pyszne muffinki z jagodami.
To chyba najlepszy szy pomysł na słodką przekaskę w plenerze.
Składniki /14-16 szt/
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op cukru waniliowego
szczypta soli
masło do foremki
1 szklanka owoców/jagody,borówki/
kruszonka:
1 pełna łyżka masła
60 g zmielonych migdałów
1 łyżka mąki
2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
-Piekarnik nastawić na temperaturę 190 st.C.
-Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami.
-Do miski przesypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia , cukier i cukier waniliowy.
-Jajka lekko roztrzepać i połączyć z mlekiem i olejem.
-Do produktów sypkich wlać płynną mieszankę .
-Wymieszać do połączenia się składników.
-Pod koniec dodać owoce ,lekko wymieszać.
-Ciasto przełozyć do foremek na 3/4 wysokości.
-Skłdniki na kruszonkę rozetrzeć palcami i posypać wierzch babeczek.
-Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180 st.C.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/08/muffinki-z-jagodami-i-migdaowa-kruszonka.html