ßßß Cookit - przepis na Naleśniki na śniadanie - pszenno-gryczane

Naleśniki na śniadanie - pszenno-gryczane

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry kochani. Jak się dzisiaj macie ? mam nadzieję, że zdróweczko i dobry humor dopisuje. Zapraszam was dzisiaj na moje ulubione śniadanie, pyszne naleśniki z różnymi nadzieniami. W nocy strasznie wiało, co chwilę się budziłam a rano ciężko było mi wstać. Ale teraz pogoda się poprawiła, co prawda jeszcze wieje, ale wyszło słoneczko a na weekend zapowiadają również słońce. Będzie można wyjść na spacer lub wybrać się na przejażdżkę rowerem. Miłego dnia wam życzę. I wpadajcie na naleśniczki.
Składniki:
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 200 ml wody
- 100 g mąki jasnej gryczanej
- 150 g mąki pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
- olej kokosowy do smażenia
Do miski wbijamy jajka i mieszamy je trzepaczką lub mikserem z cukrem i szczyptą soli. Dolewamy mleko i wodę i ponownie mieszamy trzepaczką. Wsypujemy mąkę pszenną i gryczaną oraz szczyptę proszku i mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły.
Ciasto odstawiamy na 15 minut.
Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją olejem kokosowym (ja biorę kawałek ręcznika papierowego, olej i rozsmarowuje po patelni, mam wtedy pewność, że patelnie będzie lekko pokryta olejem i nie użyje go zbyt dużo). Łyżką wylewam porcję ciasta i smażę naleśniki na rumiano z dwóch stron.
Po usmażeniu wszystkich naleśników stawiam je na stole, podaje dżem, miód, twarożek, jogurt, owoce i każdy z domowników szykuje sobie nadzienie jakie chce.
Smacznego.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2017/10/nalesniki-na-sniadanie-pszenno-gryczane.html