Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Mój synek ostatnio jadł pierwszy raz
rybkę. Jak ostatnio usłyszałam dziecko powinno
mieć styczność z
rybą już po 7 miesiącu, na początku powinno być to około 20 g
białej ryby (
dorsz ,
mintaj,
broń Boże nie
panga ! ) później porcję można zwiększać. Ja podałam ją
synkowi z
fasolką i ziemniaczkami.
Składniki na 2 porcje1/2 szklanki
mrożonej fasolki szparagowej60 g fileta z
mintaja1
ziemniak1 łyżeczka
masła1 łyżeczka
oleju rzepakowego ( kwasy omega 3 i 6 )
natka pietruszkiPrzygotowanie:Do gotującej się
wody ( około 1 -1,5 szklanki) wrzucamy
fasolkę i pokrojonego
ziemniaka. Warzywa powinny być czyste i dokładnie umyte.Gdy będą już miękkie dodajemy pokrojoną czystą
rybę, starannie oddzielając ości oraz
natkę ( kilka gałązek).Gotujemy aż się rozpadnie, wlewamy oba tłuszcze i miksujemy.Konsystencja dania powinna być uzależniona od uzębienia dziecka i umiejętności żucia.Smacznego drogie maluszki!A dla ciekawych, pierwszy kontakt Fabiana z
rybą przeszedł dość specyficznie. Syn włożyć rączki w miseczce, kolor dania jest śliczny, i od razu zapakował je do buzi, ” pomemniał ” i czekał na łyżeczkę z daniem, zjadł ich kilka i zrezygnował , chcąc się bawić – rozcierając zupkę po swoim siedzisku ze stoliczkiem.
Drodzy rodzice nie zrażajcie się jeśli dziecko nie od razu akceptuje nowe smaki, próbujcie co kilka dni, bądźcie wytrwaliAha jeśli jesteście na diecie to danie możecie zjeść w nierozdrobnionej formie ! Doprawcie je
solą pieprzem i będzie fantastyczne, proporcję należy podwoić.Powiązane notki:Nowy dział ! Dla niemowląt : zupka brokułowa z
żółtkiem ( po 7 miesiącu )
Fasolka po bretońsku jak u mamyDla niemowląt :
ryż z jabłkami dla mamy i malucha