ßßß Cookit - przepis na Dla niemowląt: Dorsz z fasolką i ziemniaczkami

Dla niemowląt: Dorsz z fasolką i ziemniaczkami

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Mój synek ostatnio jadł pierwszy raz rybkę. Jak ostatnio usłyszałam dziecko powinno mieć styczność z rybą już po 7 miesiącu, na początku powinno być to około 20 g białej ryby ( dorsz , mintaj, broń Boże nie panga ! ) później porcję można zwiększać. Ja podałam ją synkowi z fasolką i ziemniaczkami.
Składniki na 2 porcje
1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej
60 g fileta z mintaja
1 ziemniak
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oleju rzepakowego ( kwasy omega 3 i 6 )
natka pietruszki
Przygotowanie:
Do gotującej się wody ( około 1 -1,5 szklanki) wrzucamy fasolkę i pokrojonego ziemniaka. Warzywa powinny być czyste i dokładnie umyte.
Gdy będą już miękkie dodajemy pokrojoną czystą rybę, starannie oddzielając ości oraz natkę ( kilka gałązek).
Gotujemy aż się rozpadnie, wlewamy oba tłuszcze i miksujemy.
Konsystencja dania powinna być uzależniona od uzębienia dziecka i umiejętności żucia.
Smacznego drogie maluszki!
A dla ciekawych, pierwszy kontakt Fabiana z rybą przeszedł dość specyficznie. Syn włożyć rączki w miseczce, kolor dania jest śliczny, i od razu zapakował je do buzi, ” pomemniał ” i czekał na łyżeczkę z daniem, zjadł ich kilka i zrezygnował , chcąc się bawić – rozcierając zupkę po swoim siedzisku ze stoliczkiem. Drodzy rodzice nie zrażajcie się jeśli dziecko nie od razu akceptuje nowe smaki, próbujcie co kilka dni, bądźcie wytrwali
Aha jeśli jesteście na diecie to danie możecie zjeść w nierozdrobnionej formie ! Doprawcie je solą pieprzem i będzie fantastyczne, proporcję należy podwoić.
Powiązane notki:
Nowy dział ! Dla niemowląt : zupka brokułowa z żółtkiem ( po 7 miesiącu )
Fasolka po bretońsku jak u mamy
Dla niemowląt : ryż z jabłkami dla mamy i malucha
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/02/18/dla-niemowlat-dorsz-z-fasolka-i-ziemniaczkami