Wykonanie
Od tej zupki zaczynam rozszerzanie diety maluszka. Od czego zacząć? Teorie na temat pierwszego posiłku są różne. Z synkiem postępuję tak samo jak z moją starszą córką - startujemy właśnie od zupki. Oczywiście zaczynamy od tych produktów, które są potencjalnie najbezpieczniejsze, czyli
marchewka,
ziemniak i
potem jabłko. Na początek maluch zjadł tylko kilka łyżeczek, ale, że mu dobrze idzie, to za każdym razem zjada odrobinę więcej. Tak czy owak, co dzień gotuję bardzo małą porcję tej zupki tak aby synek zawsze jadł świeżo ugotowany posiłek.
Składniki:1/3 - 1/2
marchewki1 średni
ziemniakodrobina
oleju rzepakowego /
oliwy / prawdziwego
masławodaSposób wykonania:1. Warzywa starannie obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnuszka, zalewamy
wodą na równo z warzywami i gotujemy do miękkości.2. Kiedy warzywa będą miękkie, zupkę starannie miksujemy, dodajemy łyżeczkę tłuszczu, mieszamy.Podajemy w temperaturze pokojowej.Taką zupę można wzbogacić dodatkiem kleiku
ryżowego lub
ryżem, a w późniejszym etapie:
kaszą mannąkaszą jaglanążółtkiemkawałkiem ugotowanego
mięska