Wykonanie
Zamiast zagęszczać zupkę kleikiem
ryżowym wolę dodać do warzyw
ryżu podczas gotowania.W końcu kleik
ryżowy to nic innego jak
mąka ryżowa, czyli zmielony na gładko
ryż.
Składniki:1
marchewka1/2
pietruszki1
ziemniak1 łyżka prawdziwego
masła /
oleju /
oliwy1-2 łyżki
ryżuwodaSposób wykonania:1. Umyte warzywa obrać, pokroić w kawałki, zalać
wodą 2 cm powyżej warzyw. Gotować.2. Kiedy będą miękkawe, dodać przepłukany
ryż i masło/olej/oliwę. W razie potrzeby uzupełnić
wodę -
ryż trochę jej pochłonie.3. Gdy wszystko będzie już miękkie, zmiksować zupkę.Czasami zamrażam zupkę dla Młodego. Wkładam do słoiczka do 3/4 jego pojemności, zakręcam i przyklejam nalepkę z informacją o składnikach i dacie zamrażania. Zużywam taką zupkę w ciągu 2-3 tygodni. Super sprawa, szczególnie gdy coś nam wypadnie i nie mamy czasu ugotować takiej zupki, wyciągam rano słoiczek, a w południe już jest odmrożona, podgrzewam i podaję :)Zamiast
ryżu daję też
kaszy manny (1 i 1/2 łyżki).