Wykonanie
Ponieważ kupiłam 1/2 kg
jarmużu, to po koktajlu przyszła
pora na zupę - lekką, delikatną, też zielonkawą i bardziej wiosenną niż letnią:-)kilka dokładnie umytych liści
jarmużu, porwanych w mniejsze kawałki pozbawione żyłek,
marchewka pokrojona w półplasterki,
por pokrojony w półplasterki,
ziemniaki pokrojone w kostkę,1 puszka
zielonego groszku,gorąca
woda,
oliwa lub
olej,odrobina
masła,
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz,
sól, odrobina
cukru,
ostrej papryki - wszystkiego na tzw. oko, czyli wedle indywidualnego smaku :-)Na początku, na rozgrzanym
oleju podsmażyłam
por i
marchewkę, które lekko dosmaczyłam odrobiną
cukru i
soli.Następnie dorzuciłam
jarmuż. Pomieszałam i zalałam wszystko gorącą
wodą.Po chwili wrzuciłam
ziemniaki, dodałam
przyprawy.Kiedy
ziemniaki i
marchewka stały się miękkie, wrzuciłam odsączony
groszek.Na koniec wystarczy dodać odrobinę
masła i dosmaczyć wedle uznania. Proponuję dodać trochę
ostrej papryki, żeby wydobyć w kontraście delikatność liści
jarmużu:-)