ßßß Cookit - przepis na Zupa jarmużowa

Zupa jarmużowa

nazwa

Wykonanie

Ponieważ kupiłam 1/2 kg jarmużu, to po koktajlu przyszła pora na zupę - lekką, delikatną, też zielonkawą i bardziej wiosenną niż letnią:-)
kilka dokładnie umytych liści jarmużu, porwanych w mniejsze kawałki pozbawione żyłek,
marchewka pokrojona w półplasterki,
por pokrojony w półplasterki,
ziemniaki pokrojone w kostkę,
1 puszka zielonego groszku,
gorąca woda,
oliwa lub olej,
odrobina masła,
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, odrobina cukru, ostrej papryki - wszystkiego na tzw. oko, czyli wedle indywidualnego smaku :-)
Na początku, na rozgrzanym oleju podsmażyłam por i marchewkę, które lekko dosmaczyłam odrobiną cukru i soli.
Następnie dorzuciłam jarmuż. Pomieszałam i zalałam wszystko gorącą wodą.
Po chwili wrzuciłam ziemniaki, dodałam przyprawy.
Kiedy ziemniaki i marchewka stały się miękkie, wrzuciłam odsączony groszek.
Na koniec wystarczy dodać odrobinę masła i dosmaczyć wedle uznania. Proponuję dodać trochę ostrej papryki, żeby wydobyć w kontraście delikatność liści jarmużu:-)
Źródło:http://barbarinagotuje.blogspot.com/2014/07/zupa-jarmuzowa.html