ßßß Cookit - przepis na Cukinia w kwaśnej zalewie

Cukinia w kwaśnej zalewie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj pragnę zaprezentować Wam pierwszy z serii przepis na cukinię w słoikach. Pochodzi on z książki, którą dostałam kiedyś od mojej babci Warzywa z mojego ogródka Z. Dobrakowskiej-Kopeckiej, K. Pyszkowskiej (1987), s. 349.
Składniki:
1,75 kg cukinii
4 szklanki wody
łyżka soli
4 łyżki cukru
1/2 szklanki octu 10%
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
nasiona kopru i gorczycy
1. Młode cukinie pokroić w ok. 1 cm krążki.
2. Do wyparzonych słoików nakładamy po 1/4 łyżeczki nasion gorczycy i kopru, 1 ziele angielskie, 2 ziarna pieprzu i kawałek liścia laurowego.
3. Nakładamy do słoików cukinię (można ją wcześniej zblanszować).
4. Gotujemy wodę z solą, cukrem i octem. Zalewamy nią cukinię.
5. Dobrze zakręcone słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2012/08/04/cukinia-w-kwasnej-zalewie