Dzisiaj pragnę zaprezentować Wam pierwszy z serii przepis na cukinię w słoikach. Pochodzi on z książki, którą dostałam kiedyś od mojej babci Warzywa z mojego ogródka Z. Dobrakowskiej-Kopeckiej, K. Pyszkowskiej (1987), s. 349.Składniki:1,75 kg cukinii4 szklanki wodyłyżka soli4 łyżki cukru1/2 szklanki octu 10%pieprz, ziele angielskie, liść laurowynasiona kopru i gorczycy1. Młodecukinie pokroić w ok. 1 cm krążki.2. Do wyparzonych słoików nakładamy po 1/4 łyżeczki nasion gorczycy i kopru, 1 ziele angielskie, 2 ziarna pieprzu i kawałek liścia laurowego.3. Nakładamy do słoików cukinię (można ją wcześniej zblanszować).4. Gotujemy wodę z solą, cukrem i octem. Zalewamy nią cukinię.5. Dobrze zakręcone słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut.