ßßß Cookit - przepis na Jabłkowe rożki z ciasta francuskiego

Jabłkowe rożki z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Jednym z moich ulubionych sposobów na ciasto francuskie są rożki z jabłkami. Jest to jednocześnie bardzo szybki i prosty deser. Wystarczy mieć pod ręką gotowe ciasto francuskie, trochę jabłek i dodatków, które można zwykle znaleźć w każdej kuchni.
Składniki:
ciasto francuskie (jedno opakowanie wystarcza zwykle na 6 dużych sztuk)
2 duże lub 3 mniejsze jabłka
skórka i sok z cytryny lub sok z lemonki
2 łyżki cukru (można również użyć miodu)
szczypta cynamonu
łyżka mąki pszennej
jajko roztrzepane z wodą
Aby przygotować nadzienie jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę (żeby nie ściemniały od razu skrapiamy sokiem z cytryny). Dodajemy skórkę z cytryny, cukier, cynamon, mąkę i mieszamy. Przez chwilę prażymy na suchej patelni a w tym czasie przygotowujemy ciasto. Po wyjęciu z opakowania tniemy cały płat na 6 dużych kwadratów (używamy do tego celu ostrego noża najlepiej takiego okrągłego do pizzy). Na każdy kwadrat nakładamy na środek po łyżce nadzienia. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i składamy tak aby powstały trójkąty a boki dociskamy widelcem. Rożki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do 200 st.C piekarniku przez 15-18 minut.
Ciepłe rożki posypać można cukrem pudrem lub polukrować.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/jablkowe-rozki-z-ciasta-francuskiego