Wykonanie
Jednym z moich ulubionych sposobów na
ciasto francuskie są rożki z
jabłkami. Jest to jednocześnie bardzo szybki i prosty deser. Wystarczy
mieć pod ręką gotowe
ciasto francuskie, trochę
jabłek i dodatków, które można zwykle znaleźć w każdej kuchni.
Składniki:
ciasto francuskie (jedno opakowanie wystarcza zwykle na 6 dużych sztuk)2 duże lub 3 mniejsze
jabłkaskórka i
sok z cytryny lub
sok z lemonki2 łyżki
cukru (można również użyć
miodu)szczypta
cynamonułyżka
mąki pszennejjajko roztrzepane z
wodąAby przygotować nadzienie
jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę (żeby nie ściemniały od razu skrapiamy
sokiem z cytryny). Dodajemy
skórkę z cytryny,
cukier,
cynamon,
mąkę i mieszamy. Przez chwilę prażymy na suchej patelni a w tym czasie przygotowujemy ciasto. Po wyjęciu z opakowania tniemy cały płat na 6 dużych kwadratów (używamy do tego celu
ostrego noża najlepiej takiego okrągłego do pizzy). Na każdy kwadrat nakładamy na środek po łyżce nadzienia. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym
jajkiem i składamy tak aby powstały trójkąty a boki dociskamy widelcem. Rożki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na wierzchu smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do 200 st.C piekarniku przez 15-18 minut.Ciepłe rożki posypać można
cukrem pudrem lub polukrować.