Wykonanie
Moje ulubione danie jednogarnkowe. Uwielbiam je bo jest alternatywą dla gulaszu i można je podawać w rożnych formach. Moja propozycja podania jest z
ryżem, który można dodatkowo ugotować z 2 łyżeczkami
curry.
Chilli con carne można również podawać z plackami tortilla.
Składniki:500g
mięsa mielonego wołowego (lub ewentualnie wołowo-wieprzowego)puszka
czerwonej fasoli odsączonej z zalewypuszka
pomidorów w puszce (nie polecam koncentratu ani świeżych
pomidorów)1 duża
cebula2
czerwone papryki świeże (nie polecam marynowanych)
papryczka chilli (u mnie suszona ale lepiej świeża)3 ząbki
czosnkułyżka
oliwy z oliwekprzyprawy:
słodka papryka,
kminek,
pieprz cayenne,
pieprz czarny świeżo mielony,
oregano (wszystkie
przyprawy dodajemy wedle uznania) (można również użyć gotowej mieszanki dla potraw meksykańskich)paczka
ryżu ugotowanego w osolonej wodzie
żółty ser do posypania (u mnie ementaler)Miksujemy
cebulę i
czosnek bardzo drobno (ja zrobiłam to w rozdrabniaczu blendera). Smażymy na
oliwie z oliwek. Na tej samej patelni podsmażamy
mięso. Przekładamy do osobnego garnka, w którym dusimy
mięso,
cebulę,
czosnek,
paprykę (również rozdrobioną w blenderze),
pomidory wraz z zalewą i na samym końcu dodajemy
fasolę. Dodajemy
przyprawy. Jeżeli potrawę podajemy z
ryżem to nie trzeba jej już solić gdyż
ryż gotujemy w osolonej wodzie.