ßßß Cookit - przepis na Chilli con carne z ryżem

Chilli con carne z ryżem

nazwa

Wykonanie

Moje ulubione danie jednogarnkowe. Uwielbiam je bo jest alternatywą dla gulaszu i można je podawać w rożnych formach. Moja propozycja podania jest z ryżem, który można dodatkowo ugotować z 2 łyżeczkami curry. Chilli con carne można również podawać z plackami tortilla.
Składniki:
500g mięsa mielonego wołowego (lub ewentualnie wołowo-wieprzowego)
puszka czerwonej fasoli odsączonej z zalewy
puszka pomidorów w puszce (nie polecam koncentratu ani świeżych pomidorów)
1 duża cebula
2 czerwone papryki świeże (nie polecam marynowanych)
papryczka chilli (u mnie suszona ale lepiej świeża)
3 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
przyprawy: słodka papryka, kminek, pieprz cayenne, pieprz czarny świeżo mielony, oregano (wszystkie przyprawy dodajemy wedle uznania) (można również użyć gotowej mieszanki dla potraw meksykańskich)
paczka ryżu ugotowanego w osolonej wodzie
żółty ser do posypania (u mnie ementaler)
Miksujemy cebulę i czosnek bardzo drobno (ja zrobiłam to w rozdrabniaczu blendera). Smażymy na oliwie z oliwek. Na tej samej patelni podsmażamy mięso. Przekładamy do osobnego garnka, w którym dusimy mięso, cebulę, czosnek, paprykę (również rozdrobioną w blenderze), pomidory wraz z zalewą i na samym końcu dodajemy fasolę. Dodajemy przyprawy. Jeżeli potrawę podajemy z ryżem to nie trzeba jej już solić gdyż ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/chilli-con-carne-z-ryzem