Wykonanie
Chilli con carne to danie, które przyrządzam bardzo często. Raz, że lubię ostre potrawy, dwa, że jest to potrawa, której przyrządzenie nie zabiera wiele czasu. Wypróbowałam już wiele przepisów i ten, choć prosty, uważam za jeden z lepszych.
Chilli con carne, to danie jednogarnkowe, w którym głównymi składnikami są mielona
wołowina i
fasolka, a wszystko w
pomidorowym sosie z
przyprawami, z czego najważniejsza z nich to
chilli . Choć przyznaję, że nie zawsze trzymam się ściśle receptury, ale bardzo dbam, żeby było osstrrro...
1 łyżka
oleju1 duża
cebula1
czerwona papryka2 ząbki
czosnku1 łyżeczka ostrej
przyprawy chilli1 łyżeczka mielonej
papryki1 łyżeczka kuminu500 g
mięsa mielonego wołowego1 kostka rosołku wołowego400 g
pomidorów w puszce1/2 łyżeczki
majeranku1 łyżeczka
cukru2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 puszka(410 g)
czerwonej fasolkiśmietana i
ryż do podania
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ok 5 minut na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojona
paprykę,
czosnek,
chilli, mieloną
paprykę i kumin. Mieszamy i podgrzewamy kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Mięso podsmażamy na oddzielnej patelni do momentu aż nabierze brązowej barwy i dodajemy do
mieszanki warzywnej. Smażymy mieszając, po czym dodajemy
kostkę rosołową rozpuszczoną w 300 ml gorącej
wody,
pomidory,
majeranek, koncentrat,
sól i
pieprz i dokładnie mieszamy. Zmniejszamy gaz, przykrywamy patelnię i podgrzewamy potrawę ok 20 minut mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolewamy niewielka ilość
wody.
Fasolkę odcedzamy i dodajemy do potrawy. Gotujemy na niewielkim ogniu jeszcze ok 10 minut, dolewając
wody w razie gdyby potrawa była za sucha.Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food