ßßß Cookit - przepis na Chili Con Carne

Chili Con Carne

nazwa

Wykonanie

Opis : Chili con carne to potrawa pochodząca z kuchni meksykańskiej i teksańskiej. Jest to danie przygotowywane z mielonego lub bardzo drobno posiekanego mięsa wołowego . Podstawową przyprawą dodawaną do Chili con carne jest przede wszystkim kmin rzymski, który dodaje potrawie charakterystycznego smaku. Dodatkowym składnikiem jest czerwona fasola, a danie można podawać z nachosami lub ugotowanym ryżem.
Chili con carne jest obecne w mojej kuchni od dwóch lat, a przyrządzam je jako danie główne w tygodniu jak również jako danie na różnego rodzaju spotkaniach towarzyskich.
Łatwe, tanie, smaczne i szybkie w przygotowaniu.
Polecam.
Pochodzenie : kuchnia meksykańska i teksańska; nieznacznie zmodyfikowany przepis z internetu
Ilość : 4-6 porcji
Składniki :
3-4 łyżki oleju
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
2 łyżeczki majeranku
2 listki laurowe
0,5 kg wołowego mięsa mielonego (max. 30% tłuszczu i 70% mięsa)
2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki płatków chili (można zastąpić ok. 2. łyżeczkami papryki chili)
1 średnia słodka czerwona papryka (opcjonalnie)
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 puszka posiekanych pomidorów w zalewie (ok. 400 g)
1 puszka odsączonej czerwonej fasoli
sól
Składniki Dodatkowe :
ok. 400 g ugotowanego ryżu lub nachosy
ok. 4 papryczki chili (jalapeno) - świeże lub marynowane albo 50/50
ok. 0,5 doniczki świeżej kolendry
Przygotowanie :
Olej rozgrzać w rondlu.
Dodać posiekaną drobno cebulę.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażyć do momentu zeszklenia cebuli.
Dodać kmin rzymski, majeranek, liście laurowe.
Smażyć przez ok. 1 min., aż przyprawy oddadzą swój smak.
Dodać mięso mielone.
Dodać ostrą paprykę i płatki chili/paprykę chili
Smażyć na średnim płomieniu ok. 10 min. do momentu, kiedy mięso będzie jasne (ugotowane z zewnątrz).
W czasie smażenia mięsa należy usunąć nasienia ze słodkiej papryki i pokroić ją w kostkę.
Po usmażeniu mięsa dodać do rondla z mięsem pokrojoną paprykę.
Dodać przecier pomidorowy.
Dodać całą zawartość pomidorów z puszki.
Dodać czerwoną fasolę.
Danie podlać taką ilością wody, aby tylko lekko zakryć mięso.
Dusić na średnim płomieniu pod lekkim przykryciem 15-20 min. do momentu, kiedy mięso zmięknie i i danie wypuści smaki oraz soki.
Doprawić do smaku solą.
W przypadku, kiedy widzimy, że chili jest zbyt rzadkie w konsystencji, odkryjmy pokrywkę i duśmy jeszcze 10 min., aby zbędne płyny odparowały.
Podawać z pokrojonymi w krążki papryczkami chili (jalapeno) w towarzystwie ryżu lub nachosów.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2013/05/chili-con-carne.html