ßßß Cookit - przepis na Orange curd z likierem cytrynowym

Orange curd z likierem cytrynowym

nazwa

Wykonanie

Share the post "Orange curd z likierem cytrynowym"
Znowu zima za oknem, proponuję więc podarować sobie odrobinę lata w kuchni i zrobić jakże prosty krem pomarańczowy z odrobiną likieru cytrynowego w celu rozgrzania się:). Orange curd ma bardzo wiele zastosowań, może służyć jako dodatek do sałatki owocowej, polewa do różnych ciast,ale też jako nadzienie do różnych ciasteczek czy babeczek. Ja o zrobiłam w celu polania Pavlovej, ale o tym jutro:), resztę zjem po postu łyżeczką. Pychaa!
Orange curd z likierem cytrynowym (ok.500 ml)
Składniki:
3/4 szklanki cukru
8 żółtek z dużych jaj
2 łyżki skórki pomarańczowej i 1/2 szklanki soku z pomarańczy (otrzymamy te składniki z 2 pomarańczy)
1/4 szklanki soku z cytryny ( z 2 cytryn)
szczypta soli
100 ml likieru cytrynowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W średnim rondelku roztrzep ze sobą żółtka,cukier i skórkę pomarańczową. Następnie dodaj soki i szczyptę soli,ponownie dokładnie wymieszaj.
Postaw rondel na średnim ogniu i podgrzewaj, mieszając bezustannie trzepaczką,aż płyn zgęstnieje na tyle, by pokryć grubszą warstwą wypukłą stronę łyżki. Zajmie to ok. 5 minut. Pamiętaj, aby nie doprowadzić do wrzenia!
Zdejmij z ognia i przelej krem przez sitko (w celu pozbycia się skórki pomarańczowej) do żaroodpornej miseczki (u mnie słoik), pomagając sobie np. silikonową szpachelką lub łyżką,gdyż krem będzie już dosyć gęsty.
Gdy używamy likieru, wlej go w tym momencie do kremu i bardzo energicznie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przykryj miseczkę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego!
Share the post "Orange curd z likierem cytrynowym"
Źródło:http://karmelowy.pl/orange-curd-z-likierem-cytrynowym