ßßß Cookit - przepis na LEMON CURD

LEMON CURD

nazwa

Wykonanie

10 lutego 2014
Uwielbiam wszystko, co choć pachnie cytryną. Sama nie wiem, czemu nie pojawił się u mnie jeszcze ten przepyszny, mocno cytrynowy krem.
LEMON CURD
Składniki:
150 g masła
sok z 2 cytryn
skórka z 2 cytryn
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
W niewielkim garnku gotujemy wodę. W żaroodpornej miseczce umieszczamy masło, cukier oraz skórkę (startą i posiekaną drobniutko) i sok z cytryn. Miskę stawiamy nad parującą wodą (miska nie powinna jej bezpośrednio dotykać). Gdy masło zacznie się rozpuszczać, a masa zrobi się jednolita, dodajemy żółtka. Krem ubijamy energicznie minimum 10 minut na malutkim ogniu za pomocą trzepaczki kuchennej. Gdy zrobi się gęsty ściągamy go z palnika, ale dalej ubijamy, aby się nie zważył. Po kolejnych 5 minutach (krem jest jedwabisty i jednolity) przelewamy go do słoiczka, szczelnie zamykamy, studzimy i odstawiamy do lodówki.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/02/lemon-curd.html