ßßß Cookit - przepis na Dżem dyniowo-pomarańczowy

Dżem dyniowo-pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 kg dyni o żółtym miąższu
2 duże pomarańcze
1 cytryna
1 saszetka żelfix (1:3)
350 g cukru
Przygotowanie
Dynię umyć, obrać ze skórki, wyjąć miękki miąższ wraz z pestkami. Pozostały twardy miąższ pokroić w kostkę i włożyć do garnka.
Dodać 4-5 łyżek wody i co chwilę mieszając gotować do miękkości przez ok. 20 minut.
Miękką dynię zmiksować blenderem na mus. Dodać sok z pomarańczy i cytryny oraz żelfix z saszetki, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać cukier, wymieszać i gotować przez 3 minuty.
Gorącym dżemem napełnić wyparzone gorące słoiki i od razu zakręcić. Przechowywać w spiżarce.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/dzem_z_dyni/przepis.html