ßßß
Zatem tej cenowej okazji nie mogłam przepuścić (kupiłam po 88 gr za sztukę w Lidlu) i przygotowałam kilka słoiczków przepysznej, słodkiej figowej konfitury z wyraźną pomarańczową nutą.Musicie jej spróbować!Składniki:1 kilogram dojrzałych fig (najlepiej odmiana z ciemną skórką)1 pomarańcza200 g cukrusok z 1/2 cytrynyWykonanie:Figi myjemy, odcinamy twarde końcówki, owoce kroimy w drobną kostkę. Pomarańczę parzymy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy do fig.Figi zasypujemy cukrem, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na około dwie godziny.Następnie zagotowujemy i smażymy na wolnym ogniu około jedną godzinę. Często mieszamy. Studzimy i pozostawiamy do kolejnego dnia.Smażymy kolejny raz, aż do uzyskania zadowalającej nas konsystencji. Pod koniec smażenia dodajemy sok z cytryny.
Gorącą konfiturę nakładamy do czystych, wyparzonych słoików. Zamykamy dokładnie i pasteryzujemy na mokro 30 minut.Smacznego!