ßßß Cookit - przepis na Konfitura dyniowo - pomarańczowa

Konfitura dyniowo - pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Przy okazji robienia prezentów kulinarnych pod choinkę i mnie się ostała:-) Konfitura dyniowo - pomarańczowa zaczerpnięta z bloga Elizy. Jeśli macie gdzieś schowaną jeszcze dynię to polecam, b o jest warta grzechu:-) Ja swoją przechowałam w garażu i była w doskonałym stanie.
Składniki:
2 kg miąższu z dyni,
4 duże pomarańcze,
sok z 2 cytryny,
2 opakowania dżemfixu 2:1,
500g cukru.
Przygotowanie:
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Dolać ok 3/4 - 1 szkl wody i prażyć pod przykryciem do miękkości. Wystudzić. Pomarańcze obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z dynią. Dodać sok z cytryny, dosypać dżemfix i wymieszać raz jeszcze. Zagotować. zasypać Zasypać cukrem, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Na koniec zmiksować wszystko. Konfiturę gorącą przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i ustawić do góry dnem.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/01/konfitura-dyniowo-pomaranczowa.html