Wykonanie
Sezon
pomarańczowy w pełnie, a początek stycznia to najlepszy czas na
pomarańczowe przetwory.
Pomarańcze są soczyste, dojrzałe, słodkie i ociekające
sokiem.
Pomarańczowa konfitura świetnie sprawdza się nie tylko na kanapkach, ale również w ciastach czy pryz pieczeniu drobiu. Rewelacyjnie podkręca sosy i jest bajecznie prosta w przygotowaniu. No i jest coś, co łączy Boże Narodzenie i Wielkanoc -
pomarańczowa konfitura. Przygotowana z bożonarodzeniowych
pomarańczy świetnie smakuje na wielkanocnym mazurku.2 kg
pomarańczy1
cytryna1 szkl
cukru-
Pomarańcze dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i błony, pozostawiamy czysty miąższ i sok, który
pomarańcze puściły w trakcie obierania. Wyciskamy
sok z cytryny. Całość przelewamy do garnka i dodajemy wyciśnięty
sok z cytryny i otartą z
cytryny skórkę. Dosypujemy
cukier i wstawiamy na bardzo wolny ogień na około 2-3 godziny. Od czasu do czasu mieszamy. Wkładamy gorący do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Odwracamy do góry dnem.Smacznego:)