Wykonanie
Share the post "
Czekoladowe ciasto z
białek / Chocolate egg white
cake"Ostatnio miałam nieustającą ochotę na zdrowy kogel
mogel z
ksylitolem, czego efektem była znaczna nadwyżka
białek w lodówcePostanowiłam więc zrobić niezwykle łatwe i szybkie ciasto na bazie
białek, z rozsądną ilością
gorzkiej czekolady i mielonymi
migdałami. To ciasto jest prawie bezgrzeszne, polecam!Scroll down for recipe in English

(tortownica o śr. 22 cm)Składniki:150 g
gorzkiej czekolady (min 70%
kakao), posiekanej6
białek z jaj kurzych½ łyżeczki
proszku do pieczenia150 g
cukru lub 130 g
ksylitolu25 g
mąki45 g zmielonych
migdałówPrzygotowanie:Natłuść i obsyp
mąką tortownicę o średnicy 22 cm.W kąpieli
wodnej rozpuść
czekoladę, chociaż ja wolę włożyć ją na 30 – 40 s do mikrofalówki (szybciej i mniej mycia :))W pojemniku miksera zacznij ubijać
białka i jak zaczną się pienić dodaj
proszek do pieczenia. Gdy
białka będą już prawie całkowicie ubite dodawaj porcjami
cukier i ubijaj przez kolejne 5 minut, aż piana będzie całkowicie sztywna a
cukier rozpuszczony.Wmieszaj do
białek rozpuszczoną
czekoladę, a następnie delikatnie wmieszaj
mąkę i
migdały.Przełóż masę do przygotowanej tortownicy (ja miałam wersję z kominem) i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz przez około 40 minut, lub do suchego patyczka.Po upieczeniu wyłącz piekarnik i ostudź ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. To normalne, że trochę opadnie.Podawaj z
lodami,
owocami lub jak ja
jeżynami.Smacznego!

English versionChocolate egg white
cake(22 cm baking pan)Ingredients:150 g dark chocolate, chopped6 egg whites½ tsp cream of
tartar150 g sugar or 130 g xylitol25 g
flour45 g almond mealPreparation:Prepare a 22 cm round pan: sprinkle it with baking spray or grease with butter and sprinkle with
flour.Melt the chocolate in water bath or microwave for 30-40 s.Whip egg whites until foamy, add cream of
tartar and keep beating to soft peaks, then add sugar in 3-4 portions and beat for about 5 minutes, until they are stiff, glossy and the sugar is dissolved.Add chocolate to the egg whites, mix delicately with a spatula, next add
flour and almond meal, mix until incorporated.
Pour the batter into the pan and bake in pre-heated oven in 180 oC for about 40 minutes, until toothpick comes out clean.Let the
cake cool in half-open oven, don’t worry if it collapses a bit, that’s normal.
Serve with good ice cream and some fruit, especially berries or cherries.Enjoy!

Share the post "
Czekoladowe ciasto z
białek / Chocolate egg white
cake"



