Wykonanie
Każdemu chyba zdarza się sytuacja kiedy po innych wypiekach zostają nam
białka. Co z nimi zrobić? Można upiec ciasto z
białek, zamrozić lub niestety co przypuszczam dzieje się najczęściej- wyrzucić. U mnie pieczenie kolejnego ciasta z
białek odpada. Kolejny deser..cóż też nie bardzo. Ale gdyby zrobić z nich placki? Bardzo szybkie, bardzo proste i naprawdę smaczne. Pamiętajcie tylko, że na każde jedno
białko przypada jedna łyżka
mąki.
Składniki:3
białka3 płaski łyżki
mąkiłyżeczka
cukru (dodałam niecałą)pół łyżeczki
proszku do pieczeniado podania:
owoce,
dżem itpWykonanie:
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej delikatnie
mąkę,
proszek do pieczenia i
cukier. Wymieszaj. Smaż na złoty kolor. Ja wszystkie placki smażę używając maszyny do naleśników i smażę je bez tłuszczu.Podawaj z
owocami lub ulubionymi dodatkami.Smacznego!