Wykonanie
            Ogórków konserwowych raczej nie brakuje w mojej spiżarni, robię je co roku i zawsze są bardzo smaczne i chrupiące. Są idealne do sałatek, surówek, koreczków itp. Polecam mój przepis.

SKŁADNIKI :3 kg małych 
ogórków3 litry 
wody ( nie musi być gotowana )3 szklanki 
octu9 łyżek 
cukru4 łyżki 
soliliść laurowyziele angielskiepieprz w ziarnkach
gorczycakoper już kwitnącykilka ząbków 
czosnku1 spora 
marchew pokrojona w talarki1 
papryka czerwona pokrojona w plastrylitrowe słoikiPRZYGOTOWANIE :Do każdego słoika litrowego układamy po gałązce 
kopru, wsypujemy po 1/2 łyżeczki 
gorczycy, dodajemy po 
listku laurowym, 2-3 ziarnkach angielskich, kilku ziarnkach 
pieprzu oraz po jednym ząbku 
czosnku.Układamy ciasno 
ogórki, dodajemy jeszcze do słoika po kawałku 
papryki i 1-2 plasterkach 
marchewki.W dużym garnku mieszamy ciepłą 
wodę z 
cukrem, 
solą i 
octem. Zalewą napełniamy słoiki z 
ogórkami, dokładnie zakręcamy.Układamy 
przetwory w dużym garnku, zalewamy ciepłą 
wodą do szyjki słoika. Gotujemy 5 minut licząc czas od zagotowania się 
wody w garnku.Tyle minut gotowania w zupełności wystarczy, natomiast 
ogórki będą chrupiące a nie miękkie.Polecam mój sprawdzony przepis.


