Wykonanie
Ogórków konserwowych raczej nie brakuje w mojej spiżarni, robię je co roku i zawsze są bardzo smaczne i chrupiące. Są idealne do sałatek, surówek, koreczków itp. Polecam mój przepis.
SKŁADNIKI :3 kg małych
ogórków3 litry
wody ( nie musi być gotowana )3 szklanki
octu9 łyżek
cukru4 łyżki
soliliść laurowyziele angielskiepieprz w ziarnkach
gorczycakoper już kwitnącykilka ząbków
czosnku1 spora
marchew pokrojona w talarki1
papryka czerwona pokrojona w plastrylitrowe słoikiPRZYGOTOWANIE :Do każdego słoika litrowego układamy po gałązce
kopru, wsypujemy po 1/2 łyżeczki
gorczycy, dodajemy po
listku laurowym, 2-3 ziarnkach angielskich, kilku ziarnkach
pieprzu oraz po jednym ząbku
czosnku.Układamy ciasno
ogórki, dodajemy jeszcze do słoika po kawałku
papryki i 1-2 plasterkach
marchewki.W dużym garnku mieszamy ciepłą
wodę z
cukrem,
solą i
octem. Zalewą napełniamy słoiki z
ogórkami, dokładnie zakręcamy.Układamy
przetwory w dużym garnku, zalewamy ciepłą
wodą do szyjki słoika. Gotujemy 5 minut licząc czas od zagotowania się
wody w garnku.Tyle minut gotowania w zupełności wystarczy, natomiast
ogórki będą chrupiące a nie miękkie.Polecam mój sprawdzony przepis.