Wykonanie
            Dzisiejszy obiad to 
rybka a dokładnie 
pstrąg. Trafiłam w sklepie na 
pstrąga łososiowego, którego 
mięso bardzo przypomina 
łososia i to był dobry wybór, 
mięso tej 
ryby jest bardzo pyszne:)

SKŁADNIKI: dla dwóch osób800 g 
pstrąga łososiowego w płatach1/2 części 
pora pokrojonego w cienkie paseczkisok z 1/2 
cytryny2 
ziemniaki obrane, pokrojone w kostkę1/4 
korzenia selera obranego pokrojonego w kostkę1 łyżeczka 
musztardysól, 
pieprz do smaku1 łyżeczka 
miodu100 g 
masła100 ml 
oliwybazylia, 
imbirPRZYGOTOWANIE:W garnku rozpuszczamy połowę 
masła, dodajemy 
ziemniaki i 
seler, doprawiamy 
solą i 
pieprzem, podduszamy 2-3 minuty. Zalewamy 
wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy, ubijamy lub miksujemy blenderem. Odstawiamy.Płaty 
pstrąga oczyszczamy, ściągamy delikatnie skórę. 
Mięso przyprawiamy 
solą i 
pieprzem.Pokrojony 
por przekładamy do miski, zalewamy 
oliwą, dodajemy starty 
imbir, połowę 
soku z cytryny i mieszamy.Kawałki 
ryby kładziemy na foli aluminiowej (każdy osobno), dodajemy po dużej łyżce marynowanego 
pora, kawałku 
masła i zawijamy szczelnie saszetki. Pieczemy w piekarniku lub opiekaczu 15-20 minut w temperaturze 180 * C.Resztę 
soku z cytryny, 
miód, 
musztardę i listki 
bazylii miksujemy (ucieramy) dolewając 
oliwę, sos musi 
mieć konsystencję 
jogurtu.Na talerz układamy puree , 
pstrąga, posypujemy kawałkami 
pory, polewamy sosem.Smacznego:)