ßßß Cookit - przepis na PSTRĄG ŁOSOSIOWY Z PUREE Z SELERA

PSTRĄG ŁOSOSIOWY Z PUREE Z SELERA

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy obiad to rybka a dokładnie pstrąg. Trafiłam w sklepie na pstrąga łososiowego, którego mięso bardzo przypomina łososia i to był dobry wybór, mięso tej ryby jest bardzo pyszne:)
SKŁADNIKI: dla dwóch osób
800 g pstrąga łososiowego w płatach
1/2 części pora pokrojonego w cienkie paseczki
sok z 1/2 cytryny
2 ziemniaki obrane, pokrojone w kostkę
1/4 korzenia selera obranego pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka miodu
100 g masła
100 ml oliwy
bazylia, imbir
PRZYGOTOWANIE:
W garnku rozpuszczamy połowę masła, dodajemy ziemniaki i seler, doprawiamy solą i pieprzem, podduszamy 2-3 minuty. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy, ubijamy lub miksujemy blenderem. Odstawiamy.
Płaty pstrąga oczyszczamy, ściągamy delikatnie skórę. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.
Pokrojony por przekładamy do miski, zalewamy oliwą, dodajemy starty imbir, połowę soku z cytryny i mieszamy.
Kawałki ryby kładziemy na foli aluminiowej (każdy osobno), dodajemy po dużej łyżce marynowanego pora, kawałku masła i zawijamy szczelnie saszetki. Pieczemy w piekarniku lub opiekaczu 15-20 minut w temperaturze 180 * C.
Resztę soku z cytryny, miód, musztardę i listki bazylii miksujemy (ucieramy) dolewając oliwę, sos musi mieć konsystencję jogurtu.
Na talerz układamy puree , pstrąga, posypujemy kawałkami pory, polewamy sosem.
Smacznego:)
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/02/pstrag-ososiowy-z-puree-z-selera.html