ßßß Cookit - przepis na Brytyjskie Truskawkowe Trifle

Brytyjskie Truskawkowe Trifle

nazwa

Wykonanie

Takie desery przygotowuję od lat, ale dopiero niedawno dowiedziałam się, że to brytyjski wynalazek pt. trifle :-). Idea deseru jest następująca: w szklanym naczyniu układamy warstwę ciasta (najczęściej biszkoptowego), którą skrapiamy alkoholem ( wg. tradycji powinno być to półwytrawne sherry, ale równie dobrze można wykorzystać tokaj, porto, brandy, koniak, rum, calvados lub któryś z naszych ulubionych likierów.) Następnie przykrywamy ją owocami, a na te z kolei wykładamy krem angielski lub bitą śmietanę. W miarę wysokości naczynia, warstwy powtarzamy. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i owocami. Do garnirowania można również użyć prażone migdały i orzechy.
Dziś przygotowalam czerwcową wersję ekspresową czyli trifle z truskawkami i bitą śmietaną, jednak w miarę rozwoju sezonu owocowego, zapewne skuszę się na kolejne warianty :-).
Składniki - w ilości odpowiadającej posiadanemu przez nas szklanemu naczyniu:
świeże truskawki
biszkopty
śmietana kremówka 36%
cukier puder do posłodzenia śmietany
alkohol
listki mięty do dekoracji
Wykonanie:
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Śmietanę kremówke ubijamy z dodatkiem cukru pudru.
Biszkopty układamy na dnie szklanego naczynia. Obficie skrapiamy je alkoholem. Na to kładziemy warstwę owoców, na której umieszczamy bitą śmietanę. Kolejność powtarzamy, na ile pozwoli nam na to wysokość naczynia. Wierzch dekorujemy truskawkami oraz listkami mięty.
Życzę Wam Smacznego!:-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/06/brytyjskie-truskawkowe-trifle.html