Wykonanie
Takie desery przygotowuję od lat, ale dopiero niedawno dowiedziałam się, że to brytyjski wynalazek pt.
trifle :-). Idea deseru jest następująca: w szklanym naczyniu układamy warstwę ciasta (najczęściej
biszkoptowego), którą skrapiamy
alkoholem ( wg. tradycji powinno być to półwytrawne
sherry, ale równie dobrze można wykorzystać tokaj,
porto,
brandy,
koniak,
rum,
calvados lub któryś z naszych ulubionych
likierów.) Następnie przykrywamy ją
owocami, a na te z kolei wykładamy krem angielski lub
bitą śmietanę. W miarę wysokości naczynia, warstwy powtarzamy. Wierzch dekorujemy
bitą śmietaną i
owocami. Do garnirowania można również użyć prażone
migdały i
orzechy.Dziś przygotowalam czerwcową wersję ekspresową czyli
trifle z
truskawkami i
bitą śmietaną, jednak w miarę rozwoju sezonu
owocowego, zapewne skuszę się na kolejne warianty :-).
Składniki - w ilości odpowiadającej posiadanemu przez nas szklanemu naczyniu:świeże
truskawkibiszkoptyśmietana kremówka 36%
cukier puder do posłodzenia
śmietanyalkohollistki
mięty do dekoracjiWykonanie:
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki.
Śmietanę kremówke ubijamy z dodatkiem
cukru pudru.
Biszkopty układamy na dnie szklanego naczynia. Obficie skrapiamy je
alkoholem. Na to kładziemy warstwę
owoców, na której umieszczamy
bitą śmietanę. Kolejność powtarzamy, na ile pozwoli nam na to wysokość naczynia. Wierzch dekorujemy
truskawkami oraz listkami
mięty.
Życzę Wam Smacznego!:-)