ßßß Cookit - przepis na Strawberrisu czyli truskawkowe tiramisu

Strawberrisu czyli truskawkowe tiramisu

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
– Mamo, daj mi już tego strawberrisu – zagadnął mnie mój dorosły syn i zrobił błagalne oczy.
– Strawberrisu? Nie wiem o czym mówisz – patrzyłam na niego zdziwiona.
– No wiesz, to strawberrisu czyli truskawkowe tiramisu – powiedział.
I od razu ta nazwa przypadła mi do gustu – prosta i mówiąca wszystko o tym świeżym, wilgotnym deserze. Chcąc wzmocnić smak deseru, dodałam miętowej nalewki, robiąc strawberrisu dla dzieci można nalewkę pominąć lub zamienić ją na bezalkoholowy syrop miętowy.
Porcja na formę 23 x 33 cm
Składniki:
250 ml śmietanki 30%
60 g (3 łyżki) cukru pudru
500 g serka mascarpone
4 łyżki nalewki miętowej
150 g truskawek
500 ml naparu na świeżej mięcie
4 łyżki nalewki miętowej
350 g podłużnych biszkoptów
500 g truskawek
Sposób przygotowania:
Przygotować napar z mięty, ostudzić.
500 g truskawek, oczyścić i pokroić w plasterki.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Dalej mieszać powoli, dodając po łyżce serka mascarpone, aż powstanie gładka masa.
Na końcu dodać 4 łyżki nalewki.
200 g truskawek, oczyścić i pokroić na drobne kawałki, dodać do kremu, zamieszać łyżką.
Napar przelać do salaterki, dodać nalewkę.
Biszkopty zamaczać w mięcie i układać na dnie formy.
Gdy całe dno będzie wyłożone biszkoptami, wyłożyć na to ½ kremu i wyrównać.
Na krem wyłożyć równo plasterki truskawek.
Teraz jeszcze raz ułożyć warstwę zamoczonych w mięcie biszkoptów, resztę kremu i na wierzch ułożyć na zakładkę pozostałe plasterki truskawek.
Formę schować do lodówki na 5-6 godzin. Strawberrisu czyli truskawkowe tiramisu podawać zimne, prosto z lodówki, przyozdobione listkami świeżej mięty.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/06/strawberrisu-czyli-truskawkowe-tiramisu