Wykonanie
Poziom trudności– Mamo, daj mi już tego strawberrisu – zagadnął mnie mój dorosły syn i zrobił błagalne oczy.– Strawberrisu? Nie wiem o czym mówisz – patrzyłam na niego zdziwiona.– No wiesz, to strawberrisu czyli
truskawkowe tiramisu – powiedział.I od razu ta nazwa przypadła mi do gustu – prosta i mówiąca wszystko o tym świeżym, wilgotnym deserze. Chcąc wzmocnić smak deseru, dodałam miętowej
nalewki, robiąc strawberrisu dla dzieci można
nalewkę pominąć lub zamienić ją na bezalkoholowy
syrop miętowy.Porcja na formę 23 x 33 cmSkładniki:250 ml
śmietanki 30%60 g (3 łyżki)
cukru pudru500 g
serka mascarpone4 łyżki
nalewki miętowej150 g
truskawek500 ml naparu na świeżej
mięcie4 łyżki
nalewki miętowej350 g podłużnych
biszkoptów500 g
truskawekSposób przygotowania:Przygotować napar z
mięty, ostudzić.
500 g
truskawek, oczyścić i pokroić w plasterki.
Śmietanę ubić na sztywno z
cukrem pudrem.
Dalej mieszać powoli, dodając po łyżce
serka mascarpone, aż powstanie gładka masa.
Na końcu dodać 4 łyżki
nalewki.
200 g
truskawek, oczyścić i pokroić na drobne kawałki, dodać do kremu, zamieszać łyżką.
Napar przelać do salaterki, dodać
nalewkę.
Biszkopty zamaczać w
mięcie i układać na dnie formy.
Gdy całe dno będzie wyłożone
biszkoptami, wyłożyć na to ½ kremu i wyrównać.
Na krem wyłożyć równo plasterki
truskawek.
Teraz jeszcze raz ułożyć warstwę zamoczonych w
mięcie biszkoptów, resztę kremu i na wierzch ułożyć na zakładkę pozostałe plasterki
truskawek.
Formę schować do lodówki na 5-6 godzin. Strawberrisu czyli
truskawkowe tiramisu podawać zimne, prosto z lodówki, przyozdobione listkami świeżej
mięty.
Smacznego!