Wykonanie
Mój kochany Mężuś mi ostatnio zapomniał powiedzieć, że zaprosił znajomych z pracy na popołudniową
kawkę i oznajmił mi to w ostatniej chwili, czyli wieczorem - że jutro po pracy mamy gości, tak na
kawkę i coś słodkiego.Brrrr uwielbiam takie sytuacje, główka zaczęła mi intensywnie pracować co zrobić na deser, nie lubię kupować gotowego ciasta, u mnie to już ostateczność. Szybki przegląd szafek i lodówki i jest -
mascarpone,
śmietana i
biszkopty, kobiałka
truskawek, które miały iść do zamrożenia. I zrobiłam szybkie tiramisu
truskawkowe. Wyszło bardzo pyszne a wszystkim bardzo smakowało.Zapraszam na kawałeczek :-)Składniki:- 2 opakowania podłużnych
biszkoptów- 2 opakowania
serka mascarpone- 800 ml
śmietany kremówki 30%- 2 łyżki
cukru pudru- 500 ml
soku pomarańczowego- 100 ml
nalewki z kwiatu czarnego bzu (lub innej)- 700 g
truskawekWykonanie:
Sok pomarańczowy mieszamy z
nalewką, możemy także użyć innej
nalewki lub po prostu dodać
wódki.
Biszkopty namaczamy w soku i układamy na spodzie pierwszą warstwę, ja miałam taki plastikowy pojemnik prostokątny ( 20x30 ). Na
biszkopty układamy pokrojone
truskawki w plasterki.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier puder i porcjami
serek mascarpone i miksujemy. Wykładamy połowę masy na
truskawki.Następnie układamy kolejną warstwę namoczonych
biszkoptów i pokrojone
truskawki. Przykrywamy resztą masy i układamy na wierzch plasterki
truskawek. Chłodzimy w lodówce.Smacznego :-)