Wykonanie
Limoncello wraz z babką Panettone są symbolami świąt Bożego Narodzenia we Włoszech.
Likier początkowo był specjalnością sycylijską, która szybko zdobyła popularność w całym
kraju, a
potem również poza jego granicami. W Polsce można go kupić w wielu miejscach, jednak cena jest dość wygórowana. Warto więc pokusić się o przygotowanie własnej, domowej wersji. Limoncello jest słodko-kwaśną
cytrynową nalewką na
spirytusie. Ma piękny kolor oraz bogaty aromat. Tradycyjnie serwuje się ją po posiłku, w małych kieliszeczkach.Limoncello występuje również w wersji kremowej jako Crema di Limoncello, ale o tym... będzie innym razem:-).
Składniki:12-15
cytryn1l
spirytusu1l
wody1 kg
cukruWykonanie:
Cytryny starannie szorujemy i bardzo cieniutko (bez albedo) obieramy. Skórkę wrzucamy do dużego słoja i zalewamy
spirytusem. Zakręcamy i odstawiamy na kilka dni, Przynajmniej raz dziennie potrząsamy słojem, aby wymieszać zawartość. Gdy skórka wybarwi się na biało, odcedzamy ją i wyrzucamy. Gotujemy
syrop z
wody i
cukru, studzimy go, a następnie łączymy ze
spirytusem. Całość przelewamy do butelek i odstawiamy na około 30 dni. Niecierpliwi twierdzą, że
likier nadaje się do spożycia już znacznie wcześniej;-).Życzę Wam smacznego! :-)