ßßß Cookit - przepis na Cytrynówka II

Cytrynówka II

nazwa

Wykonanie

Nalewkę cytrynową najlepiej robić od września do listopada, wtedy można kupić najbardziej soczyste i świeże owoce... Warto pamiętać też, że najlepsze cytryny są z Europy np. Włoch niż z krajów Afryki, gdyż krócej podróżowały i mają mniej konserwantów :-)
Składniki:
8 cytryn
1 litr spirytusu
3 szkl. cukru
3 szkl. wody
Wykonanie:
Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i wystudzić. Cytryny umyć, sparzyć, wysuszyć i zetrzeć z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Wycisnąć sok z cytryn. Wymieszać wszystkie składniki w słoju. Zamknąć i odstawić na dwa dni. Przecedzić.
Smacznego :-) i na zdrowie...
Źródło:http://agattek.blox.pl/2014/01/Cytrynowka-II.html