Wykonanie
Beza Pavlova z
malinami tak mi zasmakowała, że tym razem postanowiłam przygotować inną wariację na jej temat. Z racji jesieni witaminy C nigdy za wiele,dlatego głównym składnikiem jest pigwowiec, który zawiera jej ogromne ilości.
Potrzebne składniki:6
białekłyżeczka
octu winnegołyżeczki
mąki ziemniaczanejszklanka
cukru2 paski
gorzkiej czekoladyszczypta
solikonfitura z pigwowca - klik330 g
śmietany 30 %1 łyżeczka
cukru waniliowego ( ja dałam
marki Gellwe )7 łyżek soku z
pigwy - klik1 czubata łyżka
cukru pudru ( ja dałam
marki Gellwe )pasek
białej czekolady2,5 łyżki
żelatynyodrobina
wody3,5 łyżki
cukru2
pomarańcze3
mandarynkiew. 1
cytrynaSposób wykonania:
Białka z odrobiną
soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy łyżeczkę
octu winnego, łyżeczkę
mąki ziemniaczanej oraz starte szybciej 2 paski
gorzkiej czekolady. Dosypujemy powoli szklankę
cukru, cały czas miksując.Sztywną masę wylewamy na przygotowane szybciej 2 podstawy od tortownicy wyłożone papierem i wysmarowane delikatnie tłuszczem.Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Po włożeniu bez natychmiast zmniejszamy do 130 st. i pieczemy ok. 1,5 godziny. W razie gdyby w środku było jeszcze ciasto zmniejszamy do 100 st. i pieczemy tylko sam dół ok. 15 min. Sami będziecie widzieć, czy
beza już jest gotowa ;)Zostawiamy do wystygnięcia, następnie pierwszy płat smarujemy dość obficie
konfiturą z pigwowca. Nakładamy 2 płat.330 ml
śmietany 30% ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy 1 czubatą łyżkę
cukru pudru, łyżeczkę
cukru waniliowego, starty pasek
białej czekolady, 3,5 łyżki
cukru oraz 7 łyżek soku z
pigwy. Osobno w odrobinie
wody rozpuszczamy 2,5 łyżki
żelatyny, odstawiamy na ok. 10 min., następnie podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do
śmietany, mieszamy. Wykładamy
śmietanę na
bezę.Na niej układamy obrane ze skórek
mandarynki i
pomarańcza, a na środek możemy dać plasterek
cytryny. Wstawiamy do lodówki na ok. 3 h do stężenia.Smacznego!Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.