ßßß Cookit - przepis na Świąteczny schab ze śliwką.

Świąteczny schab ze śliwką.

nazwa

Wykonanie

Schab ze śliwką jadałam niejednokrotnie, za każdym razem jest pyszny, można jeść go na ciepło i na zimno, jako przekąskę i danie obiadowe:)
Potrzebne składniki:
schab bez kości,
cebula,
śliwki suszone,
olej,
sól,
pieprz,
majeranek,
papryka słodka,
papryka ostra,
ziele angielskie,
liść laurowy
Sposób wykonania:
Ze schabu nie ściągać błon, ostrym, długim, wąskim nożem zrobić w schabie przez środek otwór.
Nadziewamy śliwkami.
Możemy upychać je trzonkiem.
Nacieramy olejem, żeby przyprawy miały się do czego przykleić.
Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą orz majerankiem.
Obkładamy pokrojoną w krążki cebulą. Przykryty schab najlepiej zostawić na całą noc w lodówce.
Obrany schab obsmażamy.
Po obsmażeniu z obu stron dodajemy parę śliwek suszonych oraz cebulę do przesmażenia.
Podlewamy wodą, żeby przykryło do połowy schab i dusimy do miękkości na wolnym ogniu.
Smacznego!
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2012/12/swiateczny-schab-ze-sliwka.html