ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Wiosna przyszła. Kwiatki rosną, ptaszki śpiewają, słoneczko świeci, tylko jakoś tak zimno ciągle. Chodzimy na długie spacery, wracamy naładowani wiosenną energią, ale i zmarznięci. Po powrocie do domu mamy ochotę na coś rozgrzewającego, dlatego dziś będzie Fasolka po bretońsku .
Składniki:
500g suchej fasoli (Jaś)
500g kiełbasy (np. toruńskiej)
2 duże cebule
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka oleju
Sól i pieprz
350g przecieru pomidorowego
Słodka papryka w proszku
Ostra papryka w proszku
Suszony majeranek
Wykonanie:
Fasolę przepłukujemy wodą, następnie wsypujemy do garnka i zalewamy wodą (mniej więcej 1,5 litra wody). Zostawiamy na kilkanaście godzin.
Następnie odlewamy wodę i wlewamy do garnka tyle wody, żeby fasola była przykryta, dorzucamy ziele angielskie i listki laurowe, odrobinę soli i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż fasola będzie całkiem miękka (zajmie to mniej więcej godzinę).
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę (nie musi być bardzo drobna). Kiełbasę kroimy w kostkę.
Podsmażamy kiełbasę i cebulę na łyżce oleju. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli, a kiełbasa będzie podsmażona z każdej strony.
Do miękkiej fasoli dodajemy podsmażoną cebulę z kiełbasą, zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy łyżkę słodkiej papryki w proszku i całość gotujemy jeszcze przez kwadrans. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku i sporą ilością majeranku roztartego w dłoniach. I fasolką po bretońsku gotowa.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2014/04/fasolka-po-bretonsku.html